17.11.2016.

Piletina u pikatnom sosu sa prosom



Dobar vam dan prijatelji dragi!  Posle duže pauze poklanjam vam jedan lep i brz recept :)

Ukoliko ste na hrono ishrani recept  vrlo lako  možete  prilagoditi sebi.





 Potrebno:

1 veći pileći file (400gr)
4-5 kašika mlevenog lana (meljite samo onu količinu lana koja vam je potrebna)
2 kašike domaćeg kečapa (200ml. paradajz soka)
kalijumova so, biber
malo ljute papričice (ne mora)
2 češnja belog luka
1 lovorov list

1 šolja (doncafe) očišćenog prosa ili kinoe

Povrće ne morate dodavati ukoliko ne volite prokelj i brokoli ili jednostavno dodajte povrće po vašem ukusu.




Priprema:

Piletinu iseći na trake, posoliti, pobiberiti, pa uvaljati u mleveni lan. U tiganj sipajte malo maslinovog ili kokosovog ulja i kratko ispecite meso. Dodati beli luk tek da pusti aromu. Kečap razmutiti u čajnoj šolji vode pa preliti preko mesa. Prokelj, ukoliko ga stavljate, očistite, operite i ubacite tek nakon 15 min. kuvanja mesa na laganoj vatri. Dodati malo ljute papričice da bude pikantnije. Kuvati još 10-ak min. pa isključiti plotnu. Gustinu odredite sami, Ako je tečnije dodajte još malo mlevenog lana razmućenog u vrlo malo vode.

Proso kuvati u srazmeri 3:1 (3 šolje vode - 1 šolja prosa ili kinoe).
U šerpicu sipati vodu, dodati malo soli i kada provri ubaciti proso. Kuvati na srednjoj vatri oko 10 min. Za to vreme očistiti i oprati brokoli pa ga poredjati po polukuvanom prosu (brokoli se tako kuva u pari). Poklopiti šerpicu, isključiti plotnu i ostaviti tako da se kuva još 10-ak min.

I to je sve!



 Prijatno!

13.11.2016.

Kokos oblande


Dan za ispunjavanje želja :) 

Brz i lep slatkiš sa kokosom.






O oblandama je već sve rečeno i postoji dosta recepata, ali čini mi se da je ovaj specifičan zbog jednog posebnog dodatka


Sastojci:


3 velike oblande

300 gr. mlevenog keksa

100 gr. kokosa

2 kesice sladoleda od limuna (prah)

125 gr. margarina

200 gr. šećera

200 ml mleka

glazura:

150 gr. čokolade za kuvanje

3 kašike ulja



Priprema:


Staviti šećer u šerpicu pa na laganoj vatri otopiti dok ne dobije lepu ćilibar boju.
Sipati mleko pa pustiti da provri.
Dodati keks, kokos, sladoled u prahu, margarin. Varjačom umutiti.
Namazati oblande filom pa preliti glazurom od čokolade.





Prijatno!