29.02.2016.

Burekčići sa sirom/ ružice


Brzo, lepo, ukusno




Potrebno:

500 gr. kora za pitu
500 gr. sira (feta ili sitan sir)
3 komada jaja
80 ml. ulja + 80 ml kisele vode (može i obična)
1 prašak za pecivo

Priprema:

Okruglu tepsiju podmazati uljem. Uzimati po dve kore za pitu i svaku poprskati mešavinom vode, ulja i praška za pecivo. Sir blago izgnječiti i dodati 3 komada jaja. Filovati koru, urolati, malo premazati filom i sa spoljne strane, preseći na dva dela (ukoliko hoćete da budu manje veličine) pa svaki deo uviti u puž. Redjati u tepsiju. Uključiti rernu na 200C. Burekčiče premazati sa par kapi ulja i staviti da se peče oko 40 min.





Prijatno!



Ružice 




Video za ove ružice na Fejsbuku je sa nama podelila Jaca sa bloga Kuhinjske čarolije. Nisam mogla da odolim i već sutradan sam ih pravila. 

Fil:

2 jaja
300 gr. sira
malo seckane dimljene kobasice ( 50-ak grama)



spremno za pečenje




presek



ORIGINAL VIDEO



 



 

25.02.2016.

Carski doručak - hrono pica sa povrćem


Hrono ishrana je blago rečeno otkrovenje. Izuzetno prija i verovatno ću se do daljnjeg držati njenih principa. Ovo je recept za arhivu i nije za one koji su u restrikciji (kukuruz izbaciti). Izbor povrća se uvek može menjati i prilagodjavati onome što volite. Varijacije su mnogobrojne. Zaista carski obrok ;)






Testo i izbor brašna opet zavisi od tolerancije. Trebalo mi je malo više vremena i isprobavanja koja kombinacija brašna meni najviše prija i da ne pada teško na želudac.

Potrebno:

1 šoljica (200ml) speltinog brašna
1 šoljica ječmenog brašna
1 šoljica raženog brašna
1 1/2 šoljice vode (kisela)
1/2 kesice praška za pecivo
1 jaje
2 kašike maslinovog ulja

Zamesiti testo kašikom, pokriti providnom folijom i ostaviti 1/2 sata u frižider. 

Uključiti rernu na 180 i unutra staviti posudicu sa vodom. Papair za pečenje staviti u pleh, premazati maslacem pa  rastanjiti nakvašenim dlanovima. Premazati domaćim paradajzom pa redjati povrće (može i suvomesnato), na rebarca seckani crni luk, crvena paprika, brokoli, kukuruz (nesme u restrikciji). Na kraju dodati malo rendanog sira, posuti origanom i majčinom dusicom. a okolo po ivici posuti susamom. Peći oko 30 minuta.




Prijatno!



20.02.2016.

Beli andjeo



 BELI ANĐEO




Potrebno:

7 korica za rozen tortu
1 litar mleka
5 pudinga od vanile
200 gr. šećera
300 gr. bele milka čokolade
2 margarina (500 gr) ili pola maslac pola margarin
600 gr. šlaga u prahu (umutiti sa 300 ml. kisele vode)





Priprema.

Od litre mleka odvojiti dovoljnu količinu da se može lepo razmutiti puding. U ostatak mleka staviti šećer i pustiti da provri. Skloniti sa vatre i polako dodati razmućeni puding. Skuvati stalno mešajući jer je masa izuzetno gusta. Dodati izlomljenu belu čokoladu, promešati, pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi. Umutiti margarin pa ga dodati u puding i mutiti mikserom dok ne postane penasto.

Umutiti šlag sa kiselom vodom.

Redajati: kora - fil - šlag dok se sve ne utroši. Obilato namazati sa svih strana tortu i ukrasiti po želji. Praviti dan ranije.


Prijatno!
 





                                                                                                                            

                                                                                                     


14.02.2016.

Prhka štrudlica sa makom


Evo jednog finog i brzog recepta za sve ljubitelje štrudle sa makom. Prhko testo bez kvasca prosto se topi u ustima :)

Srećan dan ljubavi za sve koji vole i koji su voljeni :)





Potrebno:

testo:

400 gr. brašna tip 400 meko
200 gr. maslaca ili margarina
5 kašika šečera
1 jaje i 1 žumance
180 gr (1 čaša) kisele pavlake
1 prašak za pecivo
naribana korica jednog limuna

Fil:
250 gr, mlevenog maka
150 gr. šećera + 2 kesice vanilin šećera
belance
200 ml mleka



Priprema;

Umesiti testo od datih sastojaka, podeliti u tri jufkice, pokriti prijanjajućom folijom i ostaviti u frižider na jedan sat. Za to vreme staviti mleko da provri. Pomešati mak, šećer, vanilin šećer pa preliti uzavrelim mlekom. Vratiti na vatru i kuvati još jedan minut. Skloniti i pustiti da se prohladi. Umutiti belance viljuškom i sipati u fil.

Izvaditi testo iz frižidera, dobro pobrašniti podlogu pa rastanjiti tanko svaku jufkicu. Ja sam testo tanjila na papiru za pečenje (posut brašnom) i pomoću njega rolala štrudlicu koju sam stavila u odgovarajući pleh. 

Rernu uključiti na 180 C. Urolane štrudlice premazati umućenim jajetom i dok se rerna greje ostaviti na kratko ponovo u frižider. Peći oko 45 min ili dok se uhvati lepa korica. Kad se prohladi seći tanke kriške i posuti šećerom u prahu.




Prijatno!






12.02.2016.

Na 4 noge - Cecina bugarska gibanica


Kuma Ceca... prijateljstvo iz osnovne škole... koliko je to godina ne smem ni da mislim.Prošle puno lepog i teškog. Bile razdvojene pa ponovo skupa. Osoba puna duha i pozitivne energije, jedna od retkih koja me još može nasmejati do suza.Ona je danas moj gost na blogu sa ovim jedinstvenim receptom:


GIBANICA NA 4 NOGE



Da, da, neobična slika ali idemo redom...:)

"Na nagovor moje kume, neobična gibanica iz Bugarske, ili na 4 noge kako sam je krstila. 

Potrebno: 

500 gr, kora
700g kiselog mleka, 
4 jajeta, 
100g ulja, 
200g sira, 
100g brašna, 
jedan prašak za pecivo,
so po ukusu. 

Iscepkati kore  i umešati u pomešane ostale sastojke. Uliti u nepodmazanu posudu, najbolje u vatrostalnu. Posuti po želji semenkama. Teflonske posude ne koristiti. 




 
Peći na 200C,40 min. Ako imate opciju sa ventilatorom, još bolje. Kad se ispeče izvrnuti je sa sve tepsijom na 4 šolje i hladiti 10 minuta. 




nakon 10 min.


Posle toga vratiti u prirodan položaj. Opseči je po ivicama, seći na kocke, vaditi širim nožem ili kašikom za torte. Može se praviti i sa tankim heljdinim korama. 



 


Ova gibanica je vazdušasta, nije gnjecava, jer se na ovaj način hladi.


 



Prijatno!"