10.01.2016.

Novogodišnja kesten torta / Obećao sam sebi



Dragi moji blogeri zelim vam od srca srećnu novu godinu! Dugo nisam objavila nijedan post, malo sam se ulenjila ali sam vas povremeno pratila i divila vam se kako ste vredne. Radila je i moja kuhinja punom parom ali malo drugacije - hrono. Preporucujem, trazi malo vise angazovanja ali se isplati ako je prilagodite potrebama svog organizma.

Za novogodišnje i bozicne praznike se sve malo otelo kontroli  :). Sreća pa taj period kratko traje, polako se vraćamo u normalu.

Recept za ovu tortu imam već godinama i zaista je lepa i kremasta i nije hrono.

Pre recepta želim da postavim jednu izuzetnu pesmu Matije Bećkovića koja je baš prikladna, novogodišnja.

"Obećao sam sebi.......

- da budem tako jak da ništa ne može da smeta pribranosti mog uma,
- da govorim srcem, zračim radošću i optimizmom sa svakom osobom koju sretnem,
- da učinim da svi moji prijatelji osjete da ima vrijednosti u njima,
- da gledam u sunčanu stranu svega i da učinim da moj optimizam postane stvaran,
- da mislim samo najbolje, da radim samo za najbolje i da očekujem samo najbolje,
- da podržavam i podstičem uspjeh drugih kao da je moj lični uspjeh,
- da zaboravljam greške iz prošlosti i da prionem na veće podvige u budućnosti,
- da nosim veselo raspoloženje svo vrijeme i da svakoj osobi koju sretnem uputim osmijeh,
- da odvajam mnogo vremena za lično usavršavanje i da nemam vremena da kritikujem druge,
- da budem isuviše širok za brigu, isuviše plemenit za ljutnju, isuviše
snažan za strah i isuviše srećan da bih dopustio prisustvo nesreće. "

                                                                                                   Matija Bećković

a sada recept


KESTEN TORTA



 
Potrebno:

Mere za jednu koru (ispeći 3)

3 komada jaja
3 kašike šećera
3 kašike oraha
1 kašika ulja
1 kašika brašna

Nadev:

300 gr. putera
300 gr. šećera u prahu
2 jaja
200 gr. crne čokolade za kuvanje
1/2 kg kesten pirea
100 gr šlaga na meru
200 gr. šlag krema od čokolade za dekoraciju

i još :

čokoladno mleko za vlazenje kora




Priprema:

Uključiti rernu na 200C.

Umutiti penasto belanca sa prstohvatom soli pa postepeno dodavati šećer. Umutiti u čvrstu penu. Ručno dodati zumanca, mlevene orahe, ulje i brašno. U okruglu modlu staviti papir za pečenje i sipati testo.Peći oko 20 min. Ispeći još dve kore pa kad se prohlade poprskati sa malo čokoladnog mleka.

Fil:

Penasto umutiti maslac sa šećerom u prahu, Na pari otopiti crnu čokoladu. Isklučiti plotnu. Penasto umutiti dva belanca. U toplu čokoladu dodati prvo zumanca a potom i umućena dva belanca, pa još 20-ak sekundi mešati na pari.Skloniti sud sa pare, pa onako toplo ubaciti u umućeni puter. Mutiti mikserom da se dobije penasti krem. U posebnoj činiji viljuškom izgnječiti kesten pire pa mu dodati par kašika krema od maslaca da se lepo povezu. Zatim ga sjediniti sa ostatkom fila.

Sklapanje:

koru poprskati sa malo čokoladnog mleka, staviti fil, beli šlag, ponovo kora poprskana čokoladnim mlekom, fil, beli šlag, kora, fil . Odozgo i sa strana staviti umućeni šlag krem od čokolade. Ukrasiti po zelji i staviti u frizider na hladjenje, najbolje preko noći.




Još jednom svako dobro !


p.s. Tortu mozete praviti i sa gotovim korama Vincini, izvanredne su, samo ih dobro poprskajte čokoladnim mlekom.