30.04.2016.

Danas nam je divan dan - Voćna piškotaDanas je za mene poseban dan, rodjendan mojoj ćeri Katarini. Proleteše godine, po deci samo i vidimo koliko brzo. Živela, živela, i srećna mi bila divno moje "dete" !Potrebno:

500 gr. piškota
180 gr. šlag krema
1100 gr. kisele pavlake
16 kašika kristal šećera
2 kesice vanilin šećera
2 kesice želatina
3 pomorandže ( 1 za dekoraciju)
4 banane (700 gr)
4 kivija - 400 gr. ( 1 za dekoraciju)

Priprema:

Voće očistiti i iseckati.

Umutiti šlag krem sa 300ml. vode. Dve kesice želatina staviti u posudu koja će biti zgodna da se posle stavi na šporet i preliti sa tek toliko vode da želatin ogrezne.

Kiselu pavlaku pomešati se kristal šećerom, ručno. Pomešati sa šlagom. Nabubreli želatin staviti na šporet da se otopi vodeći računa da ne provri. Skloniti sa vatre, pustiti jedan minut da se prohladi i polako sipati u pavlaku, sve vreme mešajući varjačom.da se lepo umeša. Odvojiti par kašika fila, trebaće za kasnije.

Pripremiti kalup sa skidajućim obručom. Poredjati red piškota (original recept kaže bez namakanja) ali ja sam samo prvi red ovlaž provukla kroz  limunadu. Preko piškota staviti  1/4 fila, poredjati voće, ponovo 1/4 fila, zatim ponovo red piškota, ovaj put suvih, 1/4 fila - voće, i završiti sa preostalom četvrtinom fila.

Staviti u frižider na par sati da se torta stegne.

Primitećete da tarabu nisam pravila odmah, zato sam ostavila malo fila sa strane. Posle 4 sata u frižideru, izvaditi kalup, nožem pažljivo proči unutar obruča da se može lakše skunuti.. Stranice torte premazati filom koji smo ostavili sa strane pa "lepiti" suve piškote, tj. praviti tarabu (uvezala trakom da se bolje veže)..Vi ne morate ovako raditi, možete piškote poredjati uspravno več pri redjanju torte kao svaku drugu piškotu.


Svim vernicima zelim sretan Uskrs, Hristos voskrese!