14.02.2016.

Prhka štrudlica sa makom


Evo jednog finog i brzog recepta za sve ljubitelje štrudle sa makom. Prhko testo bez kvasca prosto se topi u ustima :)

Srećan dan ljubavi za sve koji vole i koji su voljeni :)





Potrebno:

testo:

400 gr. brašna tip 400 meko
200 gr. maslaca ili margarina
5 kašika šečera
1 jaje i 1 žumance
180 gr (1 čaša) kisele pavlake
1 prašak za pecivo
naribana korica jednog limuna

Fil:
250 gr, mlevenog maka
150 gr. šećera + 2 kesice vanilin šećera
belance
200 ml mleka



Priprema;

Umesiti testo od datih sastojaka, podeliti u tri jufkice, pokriti prijanjajućom folijom i ostaviti u frižider na jedan sat. Za to vreme staviti mleko da provri. Pomešati mak, šećer, vanilin šećer pa preliti uzavrelim mlekom. Vratiti na vatru i kuvati još jedan minut. Skloniti i pustiti da se prohladi. Umutiti belance viljuškom i sipati u fil.

Izvaditi testo iz frižidera, dobro pobrašniti podlogu pa rastanjiti tanko svaku jufkicu. Ja sam testo tanjila na papiru za pečenje (posut brašnom) i pomoću njega rolala štrudlicu koju sam stavila u odgovarajući pleh. 

Rernu uključiti na 180 C. Urolane štrudlice premazati umućenim jajetom i dok se rerna greje ostaviti na kratko ponovo u frižider. Peći oko 45 min ili dok se uhvati lepa korica. Kad se prohladi seći tanke kriške i posuti šećerom u prahu.




Prijatno!