07.04.2015.

Medene štanglice



Divan, mek, izdašan kolač koji naročito volim da pravim za slavu kao štanglice.




Potrebno:

Kora:

1/2 kg brašna
100 gr. masti
1 kafena kašičica sode bikarbone
1 čaša od kiselog mleka šećera
4 kašike mleka
1 jaje
4 kašike meda
kesica cimeta

Krem:

1/2 litre mleka
5 kašika griza
200 gr šećera
250 gr. margarina ili (pola maslac-pola margarin)


glazura od čokolade

200 gr. čokolade za kuvanje
8 kašika ulja

po želji za dekoraciju rendana bela čokolada

ili:
glazura od karamela

60 gr. šećera
1 kesica želatina
100 ml slatke pavlake
10 gr. putera
30 gr. bele čokolade
40 gr. meda



 


Priprema:

Umesiti testo od navedenih sastojaka i podeliti na tri dela. Od papira za pečenje iseći formu koja odgovara kalupu za pečenje (djuveč). Na njemu direktno rasklagijajte 1/3 testa, tako uradite i sa preostalim testom. Ubacite u kalup ili na obrnutu stranu kalupa (svejedno je) i pecite oko 15 min na 200C. Ispeći 3 kore.

Krem:

Od pola litre mleka odvojiti toliko da se može lepo razmutiti griz. U ostatak mleka dodati šećer i pustiti da provri. Skloniti sa vatre i lagano umešati razredjeni griz. Kuvati na laganoj vatri oko 15 min. Ohladiti, dodati margarin i dobro umutitit mikserom.

Premazati kore filom pa preliti glazurom od čokolade.

Glazura od karamela:

želatin potopiti u tek toliko vode da ogrezne. Slatku pavlaku zagrejati ali ne dozvoliti da proključa.

Šećer sipati u šerpicu i na laganoj vatri otopiti dok ne dobije lepu ćilibar boju. Dodati med i vrelu slatku pavlaku i kuvati dok se sav šećer ne istopi. Skloniti sa vatre, dodati puter i čokoladu a potom želatin. Sve dobro izmešati, pustiti da se malo prohladi pa preliti preko pite.




Najlepše su kad odstoje. Prijatno!