14.03.2015.

Heljdine hrskave perece


Malo eksperimentisanja nikad nije na odmet pogotovo ako iz toga dobijete nešto zaista ukusno. Preporučujem ;)





Pre par godina pravila sam nešto slično čajne kolutiće od raženog i ovsenog brašna i oni su zaista fenomenalni.

Za ove ukusne perece (60 komada) potrebno je:

300 gr. belog brašna
300 gr. heljdinog brašna
1 kocka svežeg kvasca
200 ml. jogurta
100 ml. ulja
1 jaje
100 ml. vode ( dodavaćete postepeno pri mešnji)
2 kafene kašičice soli
1 kafena kašičica šećera
lan 


hrono varijanta:

300 gr. speltinog ili ovsenog brašna
300 gr. heljdinog brašna
1 prašak za pecivo
200 ml jogurta
100 ml maslinoog ili kokosovog ulja
1 jaje
2 kafene kašičice kalijumove soli
lan



Priprema:

Mešenje ovog testa ne iziskuje ne znam kakvu posebnu pažnju i umeće. Pomešati heljdino i belo brašno, dodati razmrvljeni kvasac (nisam ga čak ni razmutila u tečnosti)  i sve ostale sastojke. Umesiti testo i pustiti da odmori 15-ak minuta.

Uključiti rernu na 180C.

Dok se rerna zagreva, heljdinim brašnom pobrašniti radnu površinu, posuti lanom,  pa raklagijati testo na debljinu 0.5mm. Modlicom vaditi perece i redjati u pleh u koji ste stavili papir za pečenje. (Perece možete premazati umućenim jajetom pa posuti lanom ili rendanim kačkavaljem na primer).Peći 15 min.




Prijatno!