25.07.2014.

Kupus kolač sa šljivama



Kupus kolač je dobio ime po takozvanom kupus testu koji se koristi za princes krofne, doduše sa malim izmenama. Imaćete utisak da jedete prave pravcijate knedle sa šljivama :)








Potrebno:

Testo:

1l vode
1 pecivo
1 kašika masti
malo soli
440 gr brašna
3 jaja
5 kašika šećera

I još:

1 kg šljiva
5 kašika šećera
8  kašika prezli



Priprema:

Vodu, pecivo i mast pustiti da provri. Skloniti sa vatre pa dodavati malo pomalo  brašno, sve vreme muteći da se ne naprave grudvice. Vratiti na vatru i kuvati 5-7 min.  Prohladiti pa dodati jedno po jedno jaje.

Uključiti rernu na 180 C

Pomešati prezle i šećer i posuti na puterom podmazan pleh (djuveč). Šljive prepoloviti, ukloniti koštice i redjati preko prezli sa koricom okrenutom na gore. Preko toga sipati testo . Staviti u zagrejanu rernu i peći 45 min vodeći računa da rernu ne otvarate prvih 15 minuta. Ispečen kolač pustiti da se ohladi pa staviti u frizider na par sati. Sutradan je zapravo kolač najlepši i imate utisak da jedete prave pravcijate knedle sa šljivama. Ovaj se kolač moze praviti i sa kajsijama, višnjama. Po zelji posuti šećerom u prahu.



Prijatno!



19.07.2014.

Brazilske krofnice od hleba (przenice)


Ako ste spremni za isprobavanje novih ukusa obavezno probajte ove divne krofnice  :)




Ideju za ove krofnice dobila sam gledajući neku stranu emisiju o Brazilu. Pravilo se nešto slično a ja ću predstaviti moju verziju. Divne su i toplo ih preporučujem.

Potrebno za 18 komada:

2 veće sendvič kifle (ravne)
2 manja krem sira
2-3 pune kašike dzema od kupina (moze i od nekog drugog voća)
3 komada jaja

i još:

3 kašike kristal šećera
1/2 kafene kasičice cimeta




Priprema:

Kifle iseći na tanje kriške i svaku premazati krem sirom u tanjem sloju. Na svaku drugu namazanu krišku staviti pola kasičice dzema od kupina pa spajati po dva komada (kao vanilice). Umutiti penasto tri komada jaja, pa svaku krofnicu natopiti i prziti na vrelom ulju. Ostaviti na papirni ubrus ili krpu da se ocede od viška masnoće.
Pomešati kristal šećer i cimet. Svaku krofnicu uvaljati u ovu mešavinu i redjati u činiju za serviranje.

Uzivati :)




Prijatno!