14.04.2014.

Galaktoboureko



Divna kremasta pita, poznati grčki desert za koji sam negde pročitala da se tradicionalno pravi za Uskrs. Trebalo bi je napraviti dva dana ranije, jer je lepša  kad odstoji. Sa malim je izmenama u odnosu na original ali je savršena





Potrebno:

1/2 kg. kora za baklavu
120 gr. griza
240 gr. šećera
2 komada jaja
vanilin šećer
800 ml. mleka
200 gr. putera

Preliv:
500 gr. šećera
200 ml vode
narendana korica jednog limuna
narendana korica jedne pomorandže
štapić cimeta




Priprema:

Otopiti puter. Podmazati pleh, staviti jednu koru, premazati rastopljenim puterom, Tako poredjati još 5 kora koje ste svaku ponaosob mazali maslacem u tankom sloju.
Staviti mleko i vanilin šećer da provri, Za to vreme u posebnoj šerpi pomešati griz, šećer i jaja, Izmešati. Kada mleko provri postepeno  ga dodavati u masu od griza neprestano mešajući varjačom da se lepo ujednači. Vratiti na vatru i kuvati oko 3 minuta da se zgusne kao puding. Tako vruć fil preliti preko prve polovine kora i lepo rasporediti.
Nastaviti sa ređanjem kora koje i dalje mažete maslacem . Ja pitu pre pečenja nisam sekla na komade.
Peći oko 45 min na 180 C.



Sirup:
Meni je količina šećera za sirup bila prevelika pa sam je smanjila.

200ml vode i 8 kašika šećera, narendanu koricu limuna i pomorandže staviti da provri i kuvati 2-3 min. Preliti vruću pitu i ostaviti da se ohladi. Seći tek kada kore upiju sirup.


.



SVIM VERNICIMA ŽELIM SRETAN USKRS - HRISTOS VOSKRESE!


izvor: http://www.maxi.rs/code/navigate.php?Id=258&offset=127