23.11.2013.

Čupava Kata


Čupava Kata, prelep starinski kolač koji vredi imati u svojoj arhivi. Naravno, original je uvek najbolji ali bih htela sa vama da podelim malo drugačiju varijantu, onako kako je videla moja ćerka Katarina. 

Postaviću i jedan i drugi recept :)

Čupava Kaja



Naravno, zna se koji je recept stariji i treba ga ispoštovati :)




Potrebno:

Testo:
300 gr brašna
180gr. margarina
3 kašike šečera
3 zumanca
1 prašak za pecivo
2-3 kašike mleka

Fil:
Pekmez od šljiva sa čokoladom i pomorandzom - 8 kašika 
* 5 kg šljiva, 1.5 kg šećera. Skuvati i na kraju dodati 200 gr. čokolade za kuvanje i narendanu koru smrznute pomorandze.

i još:

3 belanca
6 kašika šećera
150 gr. krupnije mlevenih oraha


Priprema:

Uključiti rernu na 180 C.
Umesiti testo od brašna,  praška za pecivo, omekšalog margarina, šećera,  zumanaca, mleka. Testo podeliti na dva dela. U pleh (djuveč) staviti polovinu testa, rastanjiti dlanovima (tako je najlakše).  Staviti testo na 10-ak minuta da se zapeče u rerni. Za to vreme umutiti belanca sa šećerom. Izvaditi pleh iz rerne i premazati pekmezom i na kraju umućenim belancima. Drugu polovnu testa izrendati preko belanaca i vratiti u rernu da se peče još otprilike 45 min.


 ČUPAVA KAJA



Prelepa, kremasta, hrskava. Radost za sva čula :)

Potrebno:

Testo:

300 gr brašna
180gr. margarina
3 kašike šečera
3 zumanca
1 prašak za pecivo
2-3 kašike mleka

Fil:
4 kašike pekmeza

i još: 

1 l mleka
1 puding od vanile
5 punih kašika brašna
4 kašika šećera +  kesica vanilin šećera


3 belanca
6 kašika šećera




Postupak pripreme: 

Skuvati puding. Zamesiti testo, podeliti na dva dela. Prvi deo rasporediti po kalupu (djuveču), kratko zapeći, premazati pekmezom. Odozgo preliti skuvanim, još uvek toplim pudingom. Lepo izravnati pa preko staviti umućeno belance. I na kraju, konačno, izrendati drugi deo testa pa vratiti u rernu da se peče još 45 min




Ohladiti pa zaista uzivati!




19.11.2013.

Juneće rolnice u prelivu od rena

Sa ponosom vam predstavljam recept koji je 16. novembra izašao u Blic zeni  kao recept nedelje. Kao nagradu od CENTRA BELE TEHNIKE sam dobila Pekač za picu. Hvala puno svima, učinili ste da se osetim zaista sretno :)
Ovaj recept sam objavila 2010 i nije zgoreg da ga ponovimo još jednom




Potrebni sastojci za 4 rolnice:

400 gr junećih šnicli od buta

4 šnite dimljene slanine

1 glavica crnog luka


Umak sa renom :

1/2 l jogurta

2 kašike brašna

2 kašičice rena (može i više po ukusu)

so, biber



Priprema


Šnicle izlupati, posoliti, pa staviti tanji režanj dimljene slanine i kolut luka. Uviti rolnicu i zakačiti čačkalicom. Pržiti na malo ulja i na laganoj vatri, povremeno okrečući i po potrebi dodati malo vode. Dinstati oko 60 min. dok meso ne omekne.

Izvaditi rolnice sa strane, pa u istu masnoću dodati 2 kašike brašna i kratko propržiti, dodati jogurt i dovesti do tačke ključanja ali ne da provri. Skloniti sa vatre i dodati ren po ukusu i malo peršuna.
Rolnice vratiti u umak.
Služi se uz integralni pirinač i barenu šargarepu.

p.s. hrono varijanta
sve isto samo za preliv umesto pšeničnog koristiti razeno brašno. Ja sam jednom nedeljno koristila pavlaku ili jogurt u jelima za ručak, vi ne morate.Sluziti uz kuvanu kinou ili proso.





Prijatno!