21.04.2013.

Puter od lebleblija / slanutka


Moja ulaznica za igricu  Ajme koliko nas je . Domaćica za ovaj mesec Tanja sa bloga Kuhinja zaposlene zene nam je zadala namirnicu lebleblije.

S obzirom da sam jedno vreme pisala postove vezane za intoleranciju, koristim priliku da objavim jedan odličan recept sa lebleblijama.


Original post  sa mog bloga Intolerancija na hranu


PUTER OD LEBLEBLIJA

Ovaj namaz me je veoma podsetio na kikriki puter, pa sam ga iz tog razloga i prozvala puter od slanutka. Podjednako kaloračin ali i izuzetno zdrav ukoliko se koristi u razumnoj meri ;)  U kombinaciji sa toplim Raženim galetama idealan doručak koji će nam dati pozitivnu energiju duže vreme.




Potrebno:

Za tahini:
100 gr susama
3 kašike maslinovog ulja

zatim:

150 gr. pećenih lebleblija
2 kašike maslinovog ulja






Priprema:

Susam na laganoj vatri ispeći vodeći računa da ostane svetle boje. Ohladiti.
U teglu ubaciti hladan susam i dodati 3 kašike maslinovg ulja. Izmiksati štampnim mikserom da se dobije čista gusta masa.

Pečene leblebije samleti u prah, dodati maslinovo ulje i umutiti pire. Stalno muteći dodavati tahini da se dobije ujednačena masa. Sipati u teglicu i čuvati u frižideru.

Odličan doručak.








13.04.2013.

Ruske šubare


Divni kolačići svima dobro poznati koji zaslužuju da se nadju u mojoj arhivi. Ovaj put sam ih pravila kao mini tortice u silikonskim kalupima od mafina.





Potrebno za 12 komada:

kora:
3 jaja
4 pune supene kašike šećera
3 kašike vode
1/2 kašike kakaa
4 kašike brašna
1 p.p

Fil:

500 ml mleka
8 kašike šećera
8 kašike brašna
125 gr. maslaca/margarina
1 vanilin šećer

glazura:

par kašika eurokrema ili
80 gr. čokolade za kuvanje i kašika ulja



Priprema:

Fil:

Od 500ml. mleka odvojiti toliko da se može razmutiti 8 kašika brašna. Ostatak mleka staviti da provri sa dodatkom šećera. Dodati lepo razmućeno brašno bez grudvica u mleko i ukuvati gust puding. Pustiti da se ohladi pa dodati puter/margarin, vanilin šećer i dobro umutiti.

Uključiti rernu na 180C.

kora:

Odvojiti žumanca od belanaca. Žumanca umutiti sa šećerom, dodati 3 kašike vode, kašiku kakaa, prašak za pecivo, Umutiti belanca u čvrst sneg pa dodati u žumanca. Na kraju lagano dodavati brašno da testo ostane vazdušasto.

Silikonski kalup.pokvasiti, ocediti, ne brisati. U svaki ubaciti po punu kašiku testa i staviti da se peče oko 20 min. ili dok se testo ne odvoji od ivice kalupa.

Ohladjeno testo izvaditi iz kalupa, preseći na pola, staviti dobru kašičicu fila, poklopiti drugim delom testa, nožem premazati sa strana pa uvaljati u kokos. 



Odozgo staviti glazuru od otopljene čokolade i ulja i dekorisati sa još malo kokosa.

(Ja sam umesto čokolade, stavljala eurokrem tek toliko da se može lepo razmazati )