16.02.2013.

Pita hleb i namaz od pečenog luka


Moram priznati da  je Milkicin blog  Mimi s kingdom koji je već dva meseca pod našom FBI "istragom" za mene jedno prijatno iznenađenje. Divan blog sa zaista puno lepih recepata koji će kad tad biti isprobani. Kasno sam ga na žalost počela "proučavati" i za ovaj put sam izabrala dva recepta:








Odličan namaz , pogotovo u komibinaciji sa divnim toplim pita hlebom takodje sa Milkicinog bloga

original recept

SASTOJCI:

- 10 g svezeg origana
- 2 vece glavice crnog luka
- 125 g feta sira
- 1 dl kisele pavlake
- biber
- krupna morska so
- maslinovo ulje

IZRADA:

Ukljucite rernu na 180C.

Luk ocistite i isecite na cetvrtine. Rasporedite ih po plehu oblozenom papirom za pecenje. Pospite solju i poprskajte maslinovim uljem. Pecite dvadesetak minuta dok luk ne omeksa. Izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi.

Ohladjenom luku dodajte usitnjen origano, sir, pavlaku. Usitnite stapnim mikserom ili u blenderu da dobijete gladak krem. Po ukusu dodajte biber i ako je potrebno, malo soli.





original recept

SASTOJCI:

- 600 g brašna
- 1/2 kesice suvog kvasca
- 1 kasika maslinovog ulja
- 1 kasicica soli
- 4.5 dl mlake vode

IZRADA:

Prosejte brasno u plasticnu vanglu. Dodajte kvasac, ulje, so i to promesajte. Postepeno dodavajte vodu. Mesite najpre kutlacom, a onda masu prebacite na pobrasnjenu podlogu i nastavite mesiti jos 10 minuta rukama. Po potrebi dodavajte brasna. Dobicete elasticno, meko testo.

Testo oblikujte u kuglu i prebacite u blago nauljenu posudu. Prevrnite ga u posudi da se ulje rasporedi sa svih strana. Prekrijte posudu providnom folijom i ostavite da izrasta dok ne udvostruci zapreminu (oko 1h).

Izraslo testo prebacite na pobrasnjenu podlogu i lagano ga premesite. Podelite ga na 12 loptica, Svaku oblikujte u kuglicu, prekrijte vlaznom krpom i ostavite da se odmara 20ak minuta.

Pripremite velike plehove i oblozite ih papirom za pecenje.

Loptice testa koje su se odmorile rastanjite rukama ili oklagijom na pobrasnjenoj podlozi da budu bas tanki diskovi. Slazite ih na pripremljene plehove (na jedan pleh ce stati 4 diska). Sad ukljucite rernu na 250C, a diskovi nek odmaraju dok se rerna greje.

Ubacite pleh u zagrejanu rernu i peciva pecite 10ak minuta. Ne bi trebalo da jako potamne (sto se meni desilo jer mi se Ica vrpoljio oko nogu :)).

 Posluzite uz neki dip ili osvezavajuci namaz..


divno i hrskavo pecivo





Odličan doručak, večera, sledeći put isprobaću u nekoj drugoj kombinaciji i pustiću da budu maalo deblje :)








Vredelo je poraniti i praviti ih i slikati na miru ;) jer je jedna tura ranije prosto nestala.  

Brzo se pravi i namaz i hleb a to uvek može biti dobra preporuka zaposlenim kulinarima.




09.02.2013.

Sufle


Sufle... nemam šta više dodati što već nije rečeno. Najlepši čokoladni kolačić koji sam ikada probala. Pravi izazov za svakog kulinara da pogodi pravi tajming pečenja (vežbala sam u više navrata) da unutar kolača ostane divna tečna čokolada. Nisam uspevala ranije da ga uslikam jer ili ne uspe ili nestane jer se jede onako topao uz malo sladoleda ili voća.  Ko kako voli :)
Ovaj put sam "imala sreće" pa ga i objavljujem za svoju arhivu.

 
 uz dodatak sladoleda od vanile


Potrebno za 12 komada:

4 komada jaja
200 gr. čokolade za kuvanje
200 gr. maslaca 
7 ravnih kašika šećera
3 kašike brašna
sitno naribana korica jedne pomorandže
šećer u prahu za posipanje



uz dodatak kriškica pomorandže / divan kontrast


Priprema:

Otopiti čokoladu i puter na blagoj vatri  ili na pari. Za to vreme mutilicom blago umutiti jaja, dodati šećer. Otopljenu čokoladu postepeno dodavati u umućena jaja, dodati narendanu koricu pomorandže i na kraju brašno. Pripremiti kalupe, ja sam pekla u modlama za mafine. na čije sam dno stavila po kružiić papira za pečenje (da bih lakše izvadila iz kalupa a da čokolada ne iscuri). 
Napuniti kalupiće i staviti u zamrzivač na 1/2 sata.
Uključiti rernu na 220 C (sa ventilatorom), staviti sufle da se peče tačno 12 min. 
Izvaditi iz rerne, pustiti malo da se prohlade, pa ih polako izvaditi iz kalupa. Posuti ih šećerom u prahu i servirati po želji.
 

 


Prijatno :)