07.01.2013.

Ljubavno gnezdo



Divna, kremasta i ukusna torta, specijalno pravljena za rodjendan jednog divnog i plemenitog čoveka - mog oca koji puni 79 godina.

Dragi naši roditelji, sretan je onaj ko ih ima. Uvek tu kad je teško, uvek tu kad je potrebna podrška.
Živ i zdrav bio pa da proslavimo i stotu!

Ovo je njegova omiljena torta.





Potrebno:

Kora:

200 gr. oraha
6 belanaca
6 kašika šećera
4 kašike džema od kajsija
2 kašike brašna
1/2 praška za pecivo

Fil:

700ml mleka
6 žumanaca
6 kašika šećera
8 kašika brašna
250 gr. maslaca/margarina/ili pola-pola
2 kesice vanilin šećera
100 gr. kokosa

i još:

1/2 l slatke pavlake ili dva šlag krema od vanile za ukrašavanje



Priprema:

Uključiti rernu na 200C.

Orahe iseckati i prekriti suvo dno pleha. Umutiti 6 belanaca, postepeno dodavati šećer, pa kad se formira čvrsta pena, isključiti mikser i ručno polako dodati džem i dve kašike brašna. Belanca sipati preko oraha, poravnati i staviti da se peče oko 20 min. Ispečenu koru izvaditi iz pleha, staviti na tacnu ali da se orasi nalaze sa gornje strane.

Fil:

Od 700ml mleka odvojiti toliko da se mogu lepo razmutiti  brašno i žumanca. U ostatak mleka sipati šećer i pustiti da provri.Skloniti sa vatre pa polako dodati žumanca, promešati dobro i vratiti nazad da se skuva kao puding. Pustiti da se ohladi, pa mu dodati puter i dobro umutiti.

Filom premazati tortu pa preko staviti polovinu kokosa. Umutiti slatku pavlaku i dekorisati tortu. Odozgo posuti sa preostalim kokosom.