29.05.2012.

Intolerancija




Drage moje, obaveštavam vas da sam započela pisanje novog bloga pod nazivom INTOLERANCIJA NA HRANU,  Nadam se, da cu nekome olakšati prolazak kroz ovaj barem na početku mučan period.


Za početak  na ovom blogu možete videti sledeče recepte:

- Prebranac sa lignjama ...pročitajte



- Puter od slanutka... pročitajte



 - Galete od raženog i ovsenog brašna ...pročitajte
 
 


-  Ovseni hleb i namaz od maslina i oraha .... pročitajte 

 



- Sarmice od blitve sa jagnjetinom.....  pročitajte




- Pašteta od sardina......pročitajte





-  Kinoa salata....  pročitajte

 

  
-  Čajni kolutići.... pročitajte

 
 

 - Krem čorbica od šargarepe i praziluka ...pročitajte

 

- Bolonjeze musaka  od tikvica....pročitajte

 



16.05.2012.

Puslice sa jagodama


Moja ulaznica za igricu Ajme koliko nas je. Naša domaćica za ovaj mesec Zoka sa bloga Pans and pots  nam je zadala temu JAGODE . Obožavana voćkica u mojoj porodici i čini mi se, ne postoji osoba koja je ne voli i ne uživa u njenom božanstvenom ukusu. Ja sam za ovaj put napravila voćnu mini puslicu sa jagodama,   kremom od vanile i slatkom pavlakom. (Neka vrsta mini Pavlove).




Potrebno :

za 10 komada

3 belanca
9 kašika šećera
3 kašike gustina
1/2 k.k sirćeta
trunka soli

krem od vanile

1/2l mleka
4 kašike brašna
3 žumanca
4 kašike šećera
1/2 k.k ekstrakta vanile

i još:

1/2l slatke pavlake
jagode ili voće po izboru



Priprema: 

Uključiti  rernu na 110 C.
Razdvojiti belanca od žumanaca pa u posudu u kojoj su belanca dodati trunku soli i 1/2kk sirćeta. Umutiti belanca u sneg pa postepeno dodavati šećer i mutiti sve dok ne postanu čvrsta pena.
U pleh staviti papir za pečenje. Kašikom vaditi puslice i ređati na pleh praveći izmedju njih razmak od 3cm. Peći puslice sat vremena, isključiti rernu i ostaviti ih još toliko unutra ne otvarajući rernu.

Fil:

Od pola litre mleka odvojiti toliko da se može lepo razmutiti brašno i žumanca . Preostalo mleko zajedno sa šećerom i ekstraktom vanile(štapić vanile) staviti da se kuva. Pre samog vrenja skloniti sa vatre, dodati razmućeno brašno sa žumancima ( bez grudvica) , promešati da se sve lepo sjedini pa vratiti na vatru i kuvati još par minuta da se krem zgusne. Krem pokriti providnom folijom da se ne stvori korica i ostaviti da se ohladi. Prohladjen krem umutiti dobro mikserom, staviti u špric kesu sa zvezdastim nastavkom i ostaviti u frižider 1 sat.





Puslice nafilovati kremom od vanile, ukrasiti slatkom pavlakom i iseckanim jagodama. I, naravno UŽIVATI :)






12.05.2012.

Špagete sa sosom od pečenih paprika


Ukoliko imate u zamrzivaču višak pečenih paprika evo načina da ih lepo iskoristite u jednom divnom sosu :)




Pozdrav dragi(e) moji, nije me bilo neko vreme ali nisam odustala od pisanja bloga :). Malo zasićenje, puno drugih obaveza ali evo me ponovo tu  sa jednim lepim receptom :)

Potrebno:

8 pečenih crvenih paprika
2 glavice crnog luka
3 šargarepe
2 korena paškanata
dve manje konzerva paradajz pelata
200ml soka od paradajza
200 ml crnog vina
200ml vode
so, biber, šećer / 1 kafena kašičica/
bosiljak, majčina dušica, origano / po ukusu/

špagete ili testenina po izboru




Priprema:

Paprike očistiti od ljuske i semena, iseckati i ostaviti sa strane.
Luk propržiti na malo ulja, dodati sitno seckanu šargarepu i paškanat i prodinstati kratko. Dodati pečenu papriku, paradajz pelat (može i svež), sok od paradajza, vino, vodu i začine. Pustiti da se na laganoj vatri kuva oko trideset minuta. 

Poslužiti uz kuvane špagete ili testeninu po želji

Hrono varijanta samo bez šargarepe, paškanata. Koristiti heljdinu testeninu jednom u 10 dana.






Prijatno!

recept objavljen u Blic ženi.