27.08.2012.

Light cheese cake / lagani kolač od sira


Evo posle duže pauze da otvorim sezonu, sve vas puno pozdravljam i častim ovim lepim komadom kolača :)






Potrebno:

Korica:
150 gr.  posnog keksa sa kakaom / Zlatni Pek
100ml  soka od maline ili jagode bez šećera

Krem od sira:

400 gr. Ella sira

 










5 kašika, šećera
1 mala biljna slatka pavlaka - 200ml
1 kiselo mleko sa niskim procentom masti / ne mora
sok od 1/2 limuna
izrendana korica polovine limuna
2 kesice želatina Dr. Oetker

Voćni žele:

1/2 kg smrznutog voća (ja sam koristila maline)
3 kašike šećera
1 kesica želatina Dr. Oetker





Priprema:

Keks umakati u sok i ređati na dno kalupa sa skidajućom stranicom.(može se formirati i kora od mlevenog keksa i soka).

Dve kesice želatina razmutiti u 8 kašika hladne vode i pustiti da nabubri. Umutiti slatku pavlaku. Pomešati ručno  Ella sir, kiselo mleko  i šećer, dodati umućenu slatku pavlaku, koricu i sok od 1/2 limuna . Nabubreli želatin otopiti na pari i polako umešati u kremu  muteći mikserom par minuta. Kremu preliti preko keksa i staviti u frižider. 

Voćni žele:

Jednu kesicu želatina potopiti u 4kašike hladne vode i pustiti da nabubri.
Smrznuto voće staviti u šerpicu dodati šećer i pustiti da kad provri kuva 2 min. na srednjoj temperaturi. Skinuti sa vatre pa dodati nabubreli želatin, promešati i ostaviti da se prohladi.

Izvaditi kolač iz frižidera, preliti voćnim prelivom i vratiti u frižider na par sati hlađenja. 




Prijatno :)