16.05.2012.

Puslice sa jagodama


Moja ulaznica za igricu Ajme koliko nas je. Naša domaćica za ovaj mesec Zoka sa bloga Pans and pots  nam je zadala temu JAGODE . Obožavana voćkica u mojoj porodici i čini mi se, ne postoji osoba koja je ne voli i ne uživa u njenom božanstvenom ukusu. Ja sam za ovaj put napravila voćnu mini puslicu sa jagodama,   kremom od vanile i slatkom pavlakom. (Neka vrsta mini Pavlove).




Potrebno :

za 10 komada

3 belanca
9 kašika šećera
3 kašike gustina
1/2 k.k sirćeta
trunka soli

krem od vanile

1/2l mleka
4 kašike brašna
3 žumanca
4 kašike šećera
1/2 k.k ekstrakta vanile

i još:

1/2l slatke pavlake
jagode ili voće po izboru



Priprema: 

Uključiti  rernu na 110 C.
Razdvojiti belanca od žumanaca pa u posudu u kojoj su belanca dodati trunku soli i 1/2kk sirćeta. Umutiti belanca u sneg pa postepeno dodavati šećer i mutiti sve dok ne postanu čvrsta pena.
U pleh staviti papir za pečenje. Kašikom vaditi puslice i ređati na pleh praveći izmedju njih razmak od 3cm. Peći puslice sat vremena, isključiti rernu i ostaviti ih još toliko unutra ne otvarajući rernu.

Fil:

Od pola litre mleka odvojiti toliko da se može lepo razmutiti brašno i žumanca . Preostalo mleko zajedno sa šećerom i ekstraktom vanile(štapić vanile) staviti da se kuva. Pre samog vrenja skloniti sa vatre, dodati razmućeno brašno sa žumancima ( bez grudvica) , promešati da se sve lepo sjedini pa vratiti na vatru i kuvati još par minuta da se krem zgusne. Krem pokriti providnom folijom da se ne stvori korica i ostaviti da se ohladi. Prohladjen krem umutiti dobro mikserom, staviti u špric kesu sa zvezdastim nastavkom i ostaviti u frižider 1 sat.





Puslice nafilovati kremom od vanile, ukrasiti slatkom pavlakom i iseckanim jagodama. I, naravno UŽIVATI :)