27.02.2012.

Bavarske perece



Jelenin blog Foodforthought nam je bio domaćin puna dva meseca, nekome predugo a nekome prekratko za istraživanje. Dosta lepih recepata koji će kad tad biti isprobani a  Jeleni koja je jedna mlada i divna ženica svaka čast na temeljnosti i predanosti. Žao mi je što ću predstaviti samo jedan njen recept  bavarske perece ali biće još prilika :) Hvala Maji sa bloga  Provereni recepti Cooks and Bakes koja je i osmislila ovu vrstu igrice








ORIGINAL RECEPT

TESTO
450g belog brašna
7g suvog kvasca
1 kašičice šećera
topla voda (100ml +180ml)
1 ravne kašičice sitne soli
KUVANJE
3 litre vode 
60g sode bikarbone
POSIPANJE
krupna morska so

Pre nego što počnete sa pravljenjem testa pripemite jednu veliku šerpu u kojoj ćete kuvati kifle, pleh od rerne koje ste obložili papirom za pečenje ili koji ćete dobro naputerisati i jednu čistu krpu.
U 100g brašna dodati kvasac i šećer, 100ml tople vode, pa viljuškom pomešati i ostaviti na toplom 30 minuta. U testo odati 180ml tople vode, so, pa postepeno dodati ostatak brašna dok ne dobijete lepo i elastično testo. Mesite oko 5 minuta. Ostavite testo da narasta 60 minuta. Već kada prođe 45 minuta staviti veliku šerpu sa oko 3 litra vrele vode na šporet da proključa.
Premesiti testo. Formirati valjak i iseći na 8 jednakih delova. Spustiti diskove na blago pobršanu radnu površinu, pa oglagijom tek nakon prve trećine kruga istanjite malo disk. Ako je potrebno da se oklagija ne lepi za testo samu oklagiju provucite kroz pobrašnjanu ruku, jer ako stavite puno brašna kifla ćese razmotati prilikom kuvanja. Testo možete stanjiti malo i pomoću dlana, pa i nije potrebna oklagija ali ostavite deo nestanjen. Znači, jedan deo kruga ostaje debeljuškast i taj deo će biti centar kifle oko koje motate.  Nemojte ih mnogo izduguljiti već onako kad ih smotate uzmite između dva dlana i malo uobličite. Sada bi vam i voda trebala da uveliko ključati na šporetu.
Dodajte proključaloj vodi sodu bikarbonu, pa ubacivati kifle i to slobodno jednu preko druge. Nije bitno što nema mesta jer se neće lepiti. Kuvati oko 2 minuta. Izvaditi ih pažljivo i ređati na krpu da se ocede par sekundi ali tako da je spoj okrenut na dole. Možete ih rukom malo uobličiti. Brzo ih prebacite na pleh od rerne sa krpe jer ćese stajanjem zalepiti za krpu. Zaseći nožem na par mesta svaku kiflu i malo razmaknuti prorez da se vidi belo testo ispod. Posuti krupnu morsku so preko svake.

Peći na 220 stepeni dok ne dobiju lepu braonkastu nijansu negde preko 20 minuta. Pečene možete zamrznuti. Jesti uz krem maslac, Vajkre, Philadelphia krem sir.
Ja sam modlicom pravila perece pa ih kuvala kao u receptu. Divne su, hrskave i ukusa kao pravo bavarsko pecivo.
Odlične su i Jelenine Piroške sa Terazija ali one ostaše neuslikane :)