15.01.2012.

Lenja pita od keksa i jabuka


Odlična "lenja pita",  nešto sasvim drugačije što sam do sada imala prilike da probam. Divan, kremast  kolač od jabuka.




 Ovaj kolač se baš i ne može nazvati lenja pita, ovo je zapravo prava, pravcijata torta.


Potrebno:

1kg nakiselih jabuka
150 gr, griza
200 gr. šećera
200 gr. mlevenog keksa, plazma
5 komada jaja
10 kašika šećera
3 kašike brašna
1 dcl. ulja
1 dcl mleka
1 kesica praška za pecivo
100 gr. seckanih oraha
cimet






Priprema:

Uključiti rernu na 180C.
Jabuke oguliti i izrendati pa ostaviti sa strane.
Sjediniti griz, 200 gr. šečera i mleveni keks. Pripremiti kalup, podmazati ga i staviti u njega polovinu te mase. Preko toga staviti izrendane, neocedjene jabuke i poasuti naseckanim orasima i cimetom. Posuti preko drugom polovinom mlevenog keksa.
Umutiti 5 žumanaca sa 5 kašika šećera, dodati 1 dcl ulja i 1 dcl mleka, 3 kašike brašna i jednu kesicu praška za pecivo. Preliti masu preko kolača i dobro izbockati viljuškom da tečnost prodre u kolač.

Peći 25 min. da se dobije lepa tamna korica odozgo. Za to vreme umutit 5 belanaca sa 5 kašika šečera, KAd je kolač pečen izvaditi ga iz rerne i premazati umućenim snegom od belanaca pa vratiti u rernu da se zapeče još 10-ak min. Ja sam rernu isključita ali ostavila da radi ventilator. 

Ptohladiti pa iseći na kocke i stvarno u njima uživati :)