26.11.2011.

Džem od mandarina i jafa kolač - Ajme ...


Moja ulaznica za igricu Ajme koliko nas je u kojoj nam je domaćica za ovaj mesec Dilajla sa bloga Svaštarica zadala temu šafran. U prvom trenutku sam pomislila da ću preskočiti ovaj krug jer ga nikada nisam koristila. Čitala sam da ima vrlo specifičan ukus a na samoj kesici piše da mu je ukus nalik medu, ali oštrijeg i aromatičnijeg ukusa. Mene zapravo podseća na ukus suve koštice iz kajsije.

Rešila sam da pravim moj omiljeni džem od mandarina uz jedva mali dodatak šafrana.


.

Interesantno, neobično ali vrlo ukusno :)


Potrebno:

1 kg očiščenih mandarina, ali samo od kore

500 gr. šečera /ko voli sladje može i više

dodatak  na samom kraju prstohvat šafrana

Mandarine očistiti od kore, razdvojiti na kriškice, pa ubaciti u secko i dobro izmiksati da se pretvori u kašu.
Dodati šečer i staviti da se kuva kao i svaki džem, odnosno kad prepolovi svoju količinu i kada se lepo  varjačom razaznaje dno gotov je. Dodati prstohvat šafrana, promešati pa sipati u čistu teglu i hermetički zatvoriti. 





Naravno, džem je bio isproban, prijatno!





25.11.2011.

Kiflice sa pavlakom


Za doručak, večeru lepe mekane kiflice koje se mogu koristiti i sutradan :)




Potrebno:

400 gr. brašna
250 gr. margarina ili maslaca
1/2 paketića svežeg kvasca
1 kisela pavalaka 
soli po ukusu ako se prave slane

Ukoliko pravite slatke sa eurokremom, džemom  ili makom u testo dodati i 1 kašiku šećera i kesicu vanilin šećera.

za premaz:
1 jaje

semenke (lan, susam i oljušteni suncokret)




Priprema:

Testo umesiti od navedenih sastojaka i ostaviti preko noći da odstoji u frižideru ili zamesiti ujutro pa peći uveče. Testo rasklagijati na 4mm debljine iseči na trouglove (eventualno namazati eurokremom ili džemom, makom itd). Uviti  kiflice  pa ostaviti još 30 min u frižider. Premazati umućenim jajetom i posuti semenkama (ako se pravi slano). Peći na 200 C dok lepo ne porumene. Idealno uz čaj ili jogurt.


slikano sutradan zbog svetla



18.11.2011.

Pani Walewska



Poslednja dva meseca baš sam se nekako dala u isprobavanje svojih omiljenih recepata sa blogova. Ovaj kolač mi je posebno zapao za oko jer priznaćete izgleda božanstveno. Pokušavala sam da saznam odakle mu to ime i ima li to neke veze sa Marijom Valevskom ali bez uspeha. Želim vam samo reći da ga probate jer je zaista prelep. Ja sam ga malčice menjala a vi ga možete praviti po original receptu




Kora:

 500 gr- brašna
1 prašak za pecivo
100 gr. šećera u prahu
200 gr. margarina ili putera
6 žumanaca


Puslica kora

3 belanca
6 kašika šećera
1 kašika kukuruznog skroba


  Premaz:

  450 г džema od crne ribizle (ja sam stavila kombinaciju malina i kupina)
  120 г бадема u listićima ili seckani bademi
 



 Priprema:

    Umesiti testo od navedenih sastojaka pustiti da malo odmori, pa ga podeliti na dva dela. Pošto se ove kore dugo peku možete celu količinu testa staviti u pleh od rerne pa je posle samo preseči na pola s tim što će biti duplirana količina belanaca i šečera za puslicu koru. Ja sam pekla dve kore. U pleh veličine 25x33cm staviti papir za pečenje, Testo rastanjiti na veličinu pleha i uz pomoć oklagije prebaciti u pleh. Premazati džemom od malina i kupina. Preko toga staviti umućen sneg od 3 belanca, šećera i skroba, i staviti da se peče na 180C 40 min. Isto ponoviti sa drugim delom testa (testo - džem- puslica kora od 3 belanca). Pustiti kore da se ohlade i za to vreme napraviti fil. Sledeči put kad je budem pravila praviću duplu količinu fila jer on torti zapravo daje pravi ukus.


 Fil:

500 ml. mleka
3 kašike brašna
2 kašike kukuruznog skroba
2 žumanca + 2 belanca
3 kašike šećera
1 kafena kašičica vanila ekstrakta
200 gr. putera umućen sa jednom kašikom šečera u prahu







  Od pola litre mleka odvojiti toliko da se lepo može razmutit brašno, skrob  i žumance. U drugi deo koji ide na šporet staviti šečer.Skuvati kao puding, dodati umućena dva belanca, kuvati još 30 sek. pustiti da se ohladi pokriven plastičnom folijom da se ne bi stvorila odozgo korica..

Umutiti puter sa šećerom dok ne pobeli, pa postepeno dodavati hladan krem. Spojiti  filom dve kore i ostaviti najmanje tri sata u frižider. Kolač  je najbolji sutradan.




 . 
Vredi uloženog truda, čista desetka :)






11.11.2011.

Mozarella???


Valja pisati i ovakve postove :)

Kad sam videla ovaj recept  za pravljenje mocarele u kućnoj varijanti rešila sam da ga obavezno isprobam.  Sir je ispao ok s obzirom na okolnosti tj. da nisam imala  termometar,  tablete koje zamenjuju sirilo a ni mikrotalasnu :))). Ali to je moram priznati bio izazov i avantura u koju sam zaista želela da se upustim. Ljudi su i pre svih tih savremenih pomagala pravili sir pa što ne bih i ja, tešila sam se ;) Na kraju sam dobila sir koji podseća na kačkavalj a ne na onu divnu mocarelu.Ali pojelo se...





Ja sam to pravila ovako:

Potrebno:

3 litre mleka
1 limontus
1 kašika sirila
kašičica soli

Priprema:


Obično mleko staviti u šerpu i staviti na ringlu. Pošto ja nisam imala termometar da bih znala koliko je tačno 90C, sve sam radila otprilike. Kad je mleko bilo toliko vruće da mi je gotovo opeklo mali prst, sipala sam limontus koji je istog trenutka zgrušao mleko. Kuvala sam jedno 5 min. i potom sklonila mleko sa vatre i dodala kašiku sirila.


Ostavila sam da odstoji 10 min.S obzirom da nemam ni mikrotalasnu, negde sam na netu pročitala da se temperatura sira može postići i zagrevanjem na pari. Tako sam i uradila.
 Procedjeni sir sam stavila u činiju i stavila na paru, dodala so. Zgrušani sir se prosto otopio u pretvorio u gumiranu tečnost da sam  pomislila da ću sir na kraju zafrljačiti pravo u kantu .



Sklonila sam sir sa pare i počela da mutim varjačom. Kako se sir hladio tako se počeo pretvarati u čvršču grudu.



Nisam ga stavljala u ledenu vodu jer sam se bojala da će se raspasti već sam ga pustila da se ohladi i stavila u plastičnu kesu, formirala u valjak i stavila u frižider. I za divno čudo, sir se stegao. Ukusan je zaista ali ni prineti pravoj mocareli. Kada ga je probala moja ćerka oduševila se i rekla da je neki sličan sir probala kad je bila u Francuskoj (e to se moglo nazvati utehom u pravom  trenutku ;)






Uveče smo pravili tople sendviče i sir se fino rastopio.







Šta reći, možda ponovo probam ali kad budem imala mikrotalasnu :)





06.11.2011.

Čips od kačkavalja sa semenkama


Odlična grickalica koju sam vidjala na netu.. Varijante koje sam videla su razne, počev od čistog kačkavalja do dodavanja npr. susama, maka. Ja sam se odlučila da dodam i semenke lana i suncokreta.




Znam, znam da je kalorično ali kako mu odoleti? Ja se uspem zadržati na par komada pa se sve tešim kako baš i nije tako strašno ;))

Potrebno:

200 gr. kačkavalja (ja koristim moj omiljeni Kopaonički)
1 kašika lana
1 kašika susama
50 gr. očišćenog suncokreta.




Narendati kačkavalj na sitno, pa mu dodati semenke. Pleh malo pouljiti pa staviti papir za pečenje. Uzeti manju modlicu za krofne pa je staviti na papir i potom  unutra sipati otprilike jednu supenu kašiku mešavine kačkavalja i semenki. Polako podići modlicu, da ostane lepo formiran krug. Utrošiti sav materijal i staviti na 180 C jedno 8-10 min da se kačkavalj zapeče. Vidjala sam i da neki stavljaju drveni štapič ili čačkalicu fore radi da izgleda kao lizalica ali to je zanimljivo za one koji imaju manju decu.






.

04.11.2011.

Pohovani suvi vrat


Donese jednog dana moj otac iz prodavnice veću količinu suvog vrata koji je bio na nekoj akciji :) Voli on tako ponekad da me iznenadi i kupi ono što u suštini ne jedemo, ali , kaže, bilo  je povoljno ;)  pa sve onako isečen u tanke šnite. Čoveku u tim trenucima padaju razne ideje na pamet  pa je tako i meni ideja  za ovaj recept bila vrlo ostvariva. Ispalo je odlično :)



Potrebno :
Mere neću davati, zavisi od količine. Napravila sam 15 rolnica tek da probam kako će proći kod ukućana

- suvi vrat
- jaja
- Mešavina kukuruznog griza /umesto brašna/ i rendanog kačkavalja (ne mora kačkavalj)

Preliv:

1 čaša jogurta
50 gr. krem sira
1 kafena kašičica senfa
2 češnja belog luka
majčina dušica po ukusu



Pošto je suvi vrat bio isuviše tanko isečen morala sam spajati po dva. Pomešati kukuruzni griz i rendani kačkavalj. Suvi vrat uviti u rolnicu, pa staviti u mešavinu griza i kačkavalja , umočiti u umućeno jaje, pa ponovo u griz. Pržiti na vrelom ulju, pa kad lepo porumeni sa obe strane, staviti na ubrus da se ocedi. Preliti sa sosom od jogurta i poslužiti uz prilog po izboru.