25.12.2011.

Rolnice sa aromom zelenog čaja


Moja ulaznica za igricu Ajme koliko nas je  koju je osmislila food blogerka Snježana. Domaćica za ovaj mesec Ebba nam je zadala temu čaj.   








Ovaj put iskoristila sam priliku da napravim rolnice od lisnatog testa sa filom koji ima aromu zelenog čaja sa limunom. Odlična kombinacija koja se može praviti, naravno sa čajem od nane.
Lisnato testo sam pravila u kućnoj režiji. Navešću samo količine namirnica jer je toliko puta već pisano o pripremi lisnatog testa. Koristila sam upola manje margarina i nisam pogrešila jer rolnice nisu masne već su divno hrskave.


Potrebno za lisnato testo:


1/2 kg brašna tip 400 meko
250 gr. margarina 
1 jaje
1 kafena kašičica sirćeta
5 kašika ulja
oko 150 ml. vode ili otprilike toliko da se može zamesiti glatko testo


Priprema:
Zamesiti testo od 450 gr. brašna, 1 jaja, ulja, 1 kafene kačičice soli i otprilike 150ml vode. Ostaviti da odmori 30 min na sobnoj temperaturi. 250 gr. margarina zamesiti sa 50 gr. brašna u glatku masu pa staviti u frižider dok se zamešeno testo odmara. Testo razvuči na 1cm debljine, u sredinu staviti margarin (ja sam preko margarina stavila prozirnu foliju i sa oklagijom lepo rastanjila margarin po testu ostavljajući po 1 cm sa svih strana).


Testo staviti u frižider pa preklapati duplim preklopom četiri puta u razmacima od po 1/2 sata.





Za  fil se može koristiti naravno poslastičarski krem, ali ja sam sve to malo pojednostavila sa pudingom od vanile.

Potrebno za fil:
1 litar mleka
3 pudinga od vanile
2 kesice zelenog čaja sa aromom limuna
8 kašika šećera
125 gr. putera ili margarina
1 kesica vanilin šećera


Od litre mleka odvojiti toliko da se puding može lepo razmutiti. Ostatak staviti da se kuva uz dodatak šećera  vanilina. Dodati 2 kesice zelenog čaja. Kada provri sipati razmućeni puding i kada bude počeo da se zgušnjava, izvaditi kesice čaja. Pustiti da se fil ohladi pa mu dodati puter ili margarin i dobro umutiti. Fil sipati u špric ili u kesu od zamrzivača pa puniti rolnice





Posuti obilato šećerom u prahu i staviti u frižider da se lepo ohlade.




Koristim ovu priliku da svima koji slave čestitam Božić :)