18.11.2011.

Pani Walewska



Poslednja dva meseca baš sam se nekako dala u isprobavanje svojih omiljenih recepata sa blogova. Ovaj kolač mi je posebno zapao za oko jer priznaćete izgleda božanstveno. Pokušavala sam da saznam odakle mu to ime i ima li to neke veze sa Marijom Valevskom ali bez uspeha. Želim vam samo reći da ga probate jer je zaista prelep. Ja sam ga malčice menjala a vi ga možete praviti po original receptu




Kora:

 500 gr- brašna
1 prašak za pecivo
100 gr. šećera u prahu
200 gr. margarina ili putera
6 žumanaca


Puslica kora

3 belanca
6 kašika šećera
1 kašika kukuruznog skroba


  Premaz:

  450 г džema od crne ribizle (ja sam stavila kombinaciju malina i kupina)
  120 г бадема u listićima ili seckani bademi
 



 Priprema:

    Umesiti testo od navedenih sastojaka pustiti da malo odmori, pa ga podeliti na dva dela. Pošto se ove kore dugo peku možete celu količinu testa staviti u pleh od rerne pa je posle samo preseči na pola s tim što će biti duplirana količina belanaca i šečera za puslicu koru. Ja sam pekla dve kore. U pleh veličine 25x33cm staviti papir za pečenje, Testo rastanjiti na veličinu pleha i uz pomoć oklagije prebaciti u pleh. Premazati džemom od malina i kupina. Preko toga staviti umućen sneg od 3 belanca, šećera i skroba, i staviti da se peče na 180C 40 min. Isto ponoviti sa drugim delom testa (testo - džem- puslica kora od 3 belanca). Pustiti kore da se ohlade i za to vreme napraviti fil. Sledeči put kad je budem pravila praviću duplu količinu fila jer on torti zapravo daje pravi ukus.


 Fil:

500 ml. mleka
3 kašike brašna
2 kašike kukuruznog skroba
2 žumanca + 2 belanca
3 kašike šećera
1 kafena kašičica vanila ekstrakta
200 gr. putera umućen sa jednom kašikom šečera u prahu







  Od pola litre mleka odvojiti toliko da se lepo može razmutit brašno, skrob  i žumance. U drugi deo koji ide na šporet staviti šečer.Skuvati kao puding, dodati umućena dva belanca, kuvati još 30 sek. pustiti da se ohladi pokriven plastičnom folijom da se ne bi stvorila odozgo korica..

Umutiti puter sa šećerom dok ne pobeli, pa postepeno dodavati hladan krem. Spojiti  filom dve kore i ostaviti najmanje tri sata u frižider. Kolač  je najbolji sutradan.




 . 
Vredi uloženog truda, čista desetka :)