29.01.2011.

Fišeci od lisnatog testa


Ja uvek muku mučim sa kalupima koje na žalost ne mogu nigde kupiti. I nekako se zainatim baš se zainatim da iznadjem rešenje, tako su i ovi fišeci plod mog "dugotrajnog" razmišljanja :) Sećam se da je prošle godine bila pomama za čokoladnim pralinama u onim divnim silikonskim kalupima koji se opet tada nisu mogli nabaviti kod nas. I prosto me bolelo što ne mogu i ja to da pravim ;))  I onda nastade klik u glavi i pronađoh rešenje. U kući sam uvek imala po neku bonbonjeru a one imaju lepe kalupiće,specijalno Milka sa čokoladnim srcima. Napravih ih istog trenutka i verujte da sam se radovala ko malo dete što je to ispalo baš kako treba :)) ( ne brinite u  suštini ja sam jedna vrlo normalna osoba ).

Da se vratim ja na moje fišeke.

Za kalupe je potrebno:

papir za pečenje - iskrojiti  listove 25x14cm  i zamotati fišeke / količina zavisi od vas
 alu folija,

i još
250g.r lisnatog testa / 9 fišeka
1 jaje za premazivanje







Uključiti rernu na 220C.
 Lisnato testo rastanjiti na 2mm debljine i iseći na dugačke trake..U svaki fišek dodati malo umotane alu folije koja će držati fišek da se ne slepi. Omotati lagano lisnate trakice oko kalupa, pa ređati u pleh pokriven papirom za pečenje.




Umutiti jaje i četkicom premazati svaki fišek. Staviti da se peče i naravno u prvih desetak minuta ne otvarati rernu.




Pustiti da se malo prohlade pa lagano izvaditi papir, vadi se bez problema.





Ja sam moje fišeke pravile u slanoj varijanti i to :

2 krem sira
1 pavlaka
2 češnja belog luka
malo peršuna
mešavina začina od  bosiljka i origana 
(mogu se dodati i  majnonez, šunka, krastavčići)

Sve sastojke izmešati, staviti u špric ili plastičnu kesu na kojoj ćete napraviti manji otvor i puniti fišeke.
Divna večerica.

Ove fišeke možete puniti i slatkim filom (idealan onaj za krempite - šaum rolne)

usput da vam pokazem i kalupiće za praline