31.01.2010.

Pohovani kačkavalj










Svratih skoro sa decom u  Mek na njihov daleko čuveni sladoled kad videh da prodaju pohovani kačkavalj u o obliku srca. Klinci krenuše da me ubeđuju: "kupi nam kevo, ajde da vidimo kakvi su"! Ajde, rekoh, da vidimo i to čudo ( a milion puta kod kuće sam pravila to isto) . Kad ono samo pet komada u pakovanju a cena paprena.
Meni stvarno nije jasno šta ima tako magično u toj hrani kad deca tamo naprosto hrle, siti se istroše i ostanu gladna. Kažem ja njima idemo mi lepo našoj kućici pa ćemo napraviti potpuno iste.
Tako su zapravo nastali ovi, ja sam im samo još dodala šunku


Sastojci:


200 gr. kačkavalja (gauda, trapist) narezan na listiće

50 gr. šunke /tanko isečene

brašno, prezle

2 jaja



Staviti list kačkavalja, pa list tanko sečene šunke, pa ređati dok se ne utroši 5 listova kačkavalja. Vaditi modlicom u obliku srca, koristeći svaku mogućnost uštede kačkavalja, jer ono što ostane može se kasnije dodati u picu ili sendviče.


Svako srce uvaljati u brašno, umočiti u jaje pa u prezle i pržiti na vrelom ulju. Ostaviti na salvet da se ocedi. Služiti toplo.








29.01.2010.

Griz kolač



ulaznica za Ajme koliko nas je





Ovaj recept je iz starog kuvara moje majke, negde iz 50-tih godina prošlog veka. Interesantan i malo izmenjen, jer ja uvek moram da dodam nešto svoje. To mi je u krvi :).


Potrebno:

za koru

200 gr. mlevenog keksa
kuvana crna kafa

griz:

1 litar mleka
100 gr.šećera
125 gr. griza
2 belanca
1 vanilin šećer

Karamel preliv:

100 gr. šećera
1/2 litre mleka
2 žumanca

Priprema:

Od litre mleka odvojiti toliko da se može lepo razmutit griz. U ostatak mleka dodati šečer i vanilin pa pustiti da provri. Skloniti sa ringle i polako dodati griz, muteći sve vreme da se ne bi stvorile grudvice. Vratiti na ringlu, smanjiti vatru i kuvati dok se ne zgusne kao puding. Umutiti belanca i sipati u vruć fil.

Mleveni keks preliti sa toliko kafe da se može lepo umesiti kora.

Karamel preliv

2 žumaca umutiti sa 1/2 litre mleka
100 gr šećera staviti u šerpicu i otopiti da dobije lepu mrku boju, dodati 4 kašike vode i pustiti da se šećer otopi. Polako dodati mleko i žumanca pa kuvati dok se ne dobije željena gustina.






Ovaj kolač sam pravila u manjim kalupima za puding.


Kalupe sam malo  nakvasila vodom, sipala griz i pustila da se ohladi. Koru od keksa sam rastanjila na debljinu prsta i modlom od pudinga vadila krugove kojima sam zatvorila kalupe. Posle 3h provedena u frižideru samo sam ih preokrenula i prelila karamelom..










Kolač se može napraviti i u drugim vrstama kalupa npr. sa skidajućim stranicama.



27.01.2010.

Lički kupus

recept moje bake










Vučem korene iz Like. Moja baka i njeno troje dece su davno došli za Beograd ali sam se kao dete naslušala divnih priča vezanih za taj divan kraj koji sam imala prilike da posetim više puta i uživam u njegovim lepotama.
Moja baka je bila džambas žena, verovatno je život na to naterao da se sama bori kroz život kako zna i ume i to u ono vreme koje nije bilo nimalo lako za život. Ovih dana je bila godišnjica njene smrti pa ovaj post posvećujem njoj.

Zašto baš lički kupus?

Sama pomisao na taj famozni lički kupus mi izmami osmejak na lice. To je bilo prvo jelo koje sam naučila da kuvam a koje me ja ona naučila.

Govorila je: "znaš, treba kuvati s ljubavlju i željom da se to nekome dopadne!
Vidi, prvo ređaš red kupusa, pa red dimljenog mesa, pa kašika masti, pa opet, red kupusa, red dimljene slanine, pa opet kupus, pa opet meso, mast , dok se sve ne utroši".

A utroši se sigurno kilogram dimljenog svinjskog mesa i jedno 400 gr, dimljene slanine. Kako bi mogao i biti loš, pitala sam se ja kad u njega ide toliko meso!

Ali, nije tu kraj. Kasnije sam zapravo shvatila da mu pravi šmek daje duugo, duugo krčkanje na tihoj vatri, otprilike 5 sati.

I naravno, nezaobilazan kuvani krompir u ljusci umesto hleba (otprilike 2 krompira po osobi).

Ja, danas lički kupus spremam malo drugačije, ne stavljam tu količinu mesa, uglavnom prepolovljenu, ali ga dugo krčkam. I bude izvanredan.




23.01.2010.

Savaren






Od trenutka kada sam ugledala recept za ovaj  kolač poreklom iz Grčke, u trenutku rekoh: MOJ SI!!!  Morala sam ga isprobati  zbog te božanstvene kombinacije  raznih ukusa: neobičnog testa, voća, i preliva u koji ide rum. Kažu za njega da je poznata poslastica u Grčkoj, a ja, pošto odavno nisam bila tamo, naravno, ne znam. Eh šta čoveku znači net, pravi prozor u svet :))).

Na snimku su mi se posebno dopali ovi mini savareni, ali naravno kod nas nisam mogla naći mini kuglofe, pa sam se morala snalaziti drugačije








Foliju veličine 20x20 sam preklopila na četiri dela i obložila modlicu od pudinga koja asocira na kuglof.
Sada sam mogla pristupiti pravljenju kolača.

Potrebno:

250 gr. brašna
125 gr. margarina
80 ml. mleka
1 paketić kvasca od 10gr.
2 komada jaja
1 žumance
100 gr. suvog ananasa u komadićima (ovo nije u original receptu)

Premaz

koristila otopljeni džem od malina na mini savarenu

3 kašike otopljenog meda na kuglofu


Za šerbet:

500 ml. vode
300 gr. šećera
50 ml ruma


Priprema:

Mleko smlačiti pa mu dodati izmrvljeni kvasac i kašičicu šećera.

U činiju staviti brašno, otopljeni (ali ne vreo) margarin, jaja, kvasac, Mutiti mikserom 10-tak minuta da se sve dobro sjedini. Ostaviti da naraste i duplira svoju zapreminu.







Margarinom namazati kuglof i improvizovane korpice, pobrašniti pa staviti testo i ostaviti još jednom da naraste. Ananas u kockicama sam sakrivala u testo.








Staviti da se peče vodeći računa da ne pregori. Moja rerna je malo u kvaru, isključivo peče na 250C pa možete misliti kako sam pekla, sistem uključi - isključi. Ja sam pekla otprilike 50 min.


                                                  mini                                          kuglof






Staviti na rešetku da se prohladi a za to vreme staviti da se kuva šerbet u nekoj široj plitkoj posudi ili tiganju. Od trenutka ključanja kuvati na blažoj vatri (2) jedno 10 min. Isključiti plotnu. Dodati rum.Ubaciti savaren u vreo šerbet i prelivati dok ne omekne. Izvaditi i vratiti na rešetku. Preliti rastopljenim džemom ili medom.







Umutit kesicu šlaga ili slatku pavlaku.
Iseckati voće po izboru. Praznu sredinu kuglofa napuniti šlagom i voćem i ukrasiti po želji.

                                                                          kuglof





mini savaren






19.01.2010.

Knedle od sira







Opet sir.... :) Još jedan mali doprinos za igricu Ajme koliko nas je  a koju je osmislila Monsoon. Naša domaćica za januar mesec Nada  na moju veliku radost je zadala božanstvenu namirnicu sir.
  
Potrebno:

500 gr. masnijeg kravljeg sira

100 gr. griza

100 gr. brašna

2 komada jaja

1.5 kašika masla

100 gr. prezli

3 kašike susama

5 tankih kriški šunke isečenih na četvrtine

20 komada maslina / po mogućstvu bez koštica i punjive paprikom, bademom


Priprema

Sir izgnječiti pa mu dodati jaja, griz, brašno, 1/2 kašike maslaca, malo soli, umesiti testo. Vlažnim rukama praviti kuglice u koje ćete staviti po jednu maslinu zavijenu u komadić šunke.

U tiganj staviti kašiku maslaca, dodati prezle i susam pa kratko propržiti dok ne dobije lepu boju.

Staviti vodu da provri pa ubaciti knedle da se kuvaju dok ne isplivaju na površinu. Svaku uvaljati u prezle i susam.

Idealno za slavska predjela





17.01.2010.

Slana tost torta










Ovog meseca u okviru igrice Ajme koliko nas je  a koju je osmislila Monsoon naša domaćica ovog meseca
Nada zadala nam je temu sir.

Idealna namirnica koja se u sve može dodavati: salate, pite, torte, kolače.

Ova torta je veoma izdašna i pogodna za razna slavlja.


Potrebno:

1 pakovanje belog tost hleba

1 pakovanje crnog tost hleba

4 kisele pavlake

3 krem sira

150 gr. seckane šunke

5 kiselih krastavčića

3 kašike majoneza

100 gr sira za posipanje

2 krastavčića za posipanje

malo mleka za ovlaživanje tosta


Fil

Izmešati kiselu pavlaku, krem sir i  majonez, pa dodati iseckanu šunku i krastavčiće.

Na tacnu poređati prvo beli tost hleb, nakvasiti  mlekom, pramazati filom, zatim red tamnog tosta, ponovo nakvasiti  mlekom, premazati filom, i konačno završiti sa redom belog tosta. Premazati celu tortu ostatkom fila.

Preko torte narendati sir i 2 kisela krastavčića.




                                                       









13.01.2010.

Rol viršle









Rol viršle, hot dog, u svakom izdanju viršle su dobro došle na meni moje dece.

Šta ima tako čarobno u njima ne znam ali ih prosto obožavaju. Spremljene malo drugačije a ukus čak šta više odličan. Dobro je napraviti  duplu meru i ostaviti u zamrzivač pa uzimati po potrebi.


Potrebno:

1/2 kg viršli

300 gr. sira

2 jaja

1 pakovanje kora za gibanicu /500 gr

2 kašike pavlake

1/2 praška za pecivo, malo ulja i vode


Priprema:

Sir izgnječiti pa mu dodati jaja i pavlaku, malo posoliti. Viršle podeliti na dva dela.

Kore iseći na 4 dela. Uzimati po dve kore, svaku poprskati mešavinom  ulja, vode i praška za pecivo.

Premazati kašičicom nadeva od sira, staviti polovinu viršle, preklopiti krajeve pa zaviti rolnicu.

Utrošiti sav  materijal.

Rolnice peći na vrelom ulju dok lepo ne porumene sa svih strana, ostaviti na salvet ili krpu da se "ocede"
od viška ulja, pa servirati.











10.01.2010.

Crna torta sa kestenom


Divna sočna torta od kestena






Ovo je jedan zaista divan i izdašan kolač :)

Sastojci :

kora

1 1/2 šolja šećera

1/2 šolje ulja

3 komada jaja

1 1/2 šolja griza

1 šolja mlevenih oraha

1/2 šolje seckanih oraha

1 šolja mleka

2 kašike kakaa

2 kašike brašna

1/2 praška za pecivo

5 komada izrendanih  neoceđenih jabuka

izrendana korica pomorandže

fil:

250 gr. kestena

125 gr putera

200 ml slatke pavlake

100 gr. čokolade za kuvanje

100 gr. oraha za posipanje

Priprema:

Sve sastojke za koru sjediniti i ispeći koru u plehu od rerne, preseći na pola i po njima iscediti sok od pomorandže.

Slatku pavlaku staviti u šerpicu i zagrevati vodeći računa da ne proključa. Dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi. Skloniti sa vatre i ohladiti. Mikserom ulupati u šlag, Umutiti puzter i kesten pa sjediniti sa čokoladnim šlagom..

Koru pramazati polovinom fila, staviti drugu koru pa ostatak fila.

Može se umutiti i kesica šlaga, pa ređati kora-fil-šlag-kora, fil- ml. orasi ili opet šlag.

Posuti mlevenim orasima. Praviti dan-dva ranije.










07.01.2010.

torta ana mari


ulaznica za Ajme koliko nas je





U mojoj porodici sir je veoma omiljen i konzumiraramo ga u svakom mogućem izdanju.
Ovaj put u malo drugačijem,  posebno pripremljen za Božićni doručak

Potrebno:

1 kg sira

125 gr. putera

150 gr šunke

2 kašike majoneza

1 kašika ljute crvene paprike /ne mora ljuta

100 gr oraha

50 gr susama

2 kisela krastavčića



Fil: 1 kg sira umutiti sa 120 gr. putera i podeliti na tri dela

U posebnoj posudu pomešati 150 gr iseckane. šunkarice i 1/3 fila, dodati 2 kašike majoneza i sitno seckani krastavac.

U drugi sud dodati drugu trećinu fila i dodati 1 kašiku ljute crvene paprike.

U treći sud dodati ostatak fila, 50 gr. zapečenog susama i 100 gr. seckanih oraha.

U kalup obložen najlonskom folijom prvo staviti  smesu sa orasima, pa šunkaricu pa onda smesu od paprike.

Ostaviti da se stegne u frižider, pa sutradan prebaciti na tanjir.

Po želji se može posuti rendanim kačkavaljem.