14.11.2010.

Neobična baklava

Neobična kombinacija maka, oraha sa dodatkom brusnica koji baklavi daju poseban šmek.




 Potrebno:

1/2 kg kora za pitu - baklavu
6 komada jaja
1 čaša (od jogurta) šećera
1 čaša ulja
1 čaša kiselog mleka
150 gr, ml. maka
150 gr. mlevenih oraha
150 gr brusnica
1 prašak za pecivo
1 kašika putera (otopiti)

Za preliv:
2 čaše šečera
2 čaše vode
kašičica  ekstrakta ruma



Priprema :

Ja uvek prvo pravim preliv i sa hladnim prelivam vruću baklavu.
Dve čaše šećera staviti u šerpicu i staviti na tihu vatru da se otopi i dobije lepu zlatnu boju. Dodati vodu i pustiti da vri 2 minuta. U ohlađen sirup dodati ekstrakt ruma po ukusu.

Kore za pitu podeliti na dva dela i rukama sitnije izdrobiti.
Uzeti dve činije, i u svakoj ponaosob napraviti fil odnosno u svaku staviti po 3 žumanca i pola čaše (od jogurta) šečera. Dobro umutiti. Dodati po polovinu ulja, po pola kiselog mleka i na kraju sneg od umućenih 3 belanca. U jedan deo fila dodati mak u drugi mlevene orahe i brusnicu, promešati. U svaki fil dodati polovinu izdrobljenih kora. Blago promešati.
Pleh podmazati puterom pa sipati sloj od maka, lepo rasporediti pa preliti odozgo slojem od oraha.
Rastopiti kašiku putera pa preliti odozgo i staviti da se peče na 180 C oko 40 min.
Preliti preko vruće baklave i ostaviti da se potpuno ohladi i upije svu tečnost.
Praviti dan ranije.