14.08.2010.

Banini sa kikirikijem

 Recept negde iz 90-tih.




Svaki put kada listam svoju svesku sa receptima i kad natrčim na ovaj recept zastanem. Pomislim nisam ga zaista dugo pravila, baš bih mogla... Ali opet odustanem, ne znam ni sama zašto. Verovatno jer sam ga tih 90-tih vrlo često pravila. Njih i famoznu embargo tortu. Podsećaju me na vreme koje bih volela da preskočim jer je bilo teško a opet veoma sretno jer sam ih pravila uz pomoć ručica svoje dece koji bi jedva čekali da se ispeku. I zaista su veoma lepi i ukusni, interesantni zbog kombinacije kikirikija i džema.
Sigurno većina vas zna ovaj recept, ali da ga ipak podelim sa onima koji ne znaju.

Potrebno:

2 komada jaja
2 šoljice šećera (one male šoljice)
3 šoljice ulja
8 šoljica brašna
1 prašak za pecivo
džem po izboru
100 gr. seckanog neslanog pečenog kikirikija

Umesiti testo od navedenih sastojaka, razviti na debljinu prsta, vaditi čašicom male pogačice. Poređati u pleh, napraviti prstom udubljenje u sredini, staviti malo džema.
Umutiti belance pa četkicom premazati stranice keksa, pa obložiti sa secaknim kikirikijem.
U originalnom receptu ovaj kikiriki se ne stavlja, ali ja vam to toplo preporučujem jer će se deca oduševiti.


spremno za rernu




Peći na 180 C dok lepo ne porumene.