04.05.2010.

Moskva šnit



Ovih dana sam se malo manje "družila" sa vama jer sam bila u velikim priprema za 18-ti rođendan moje ćerke. Želela sam da sve bude apsolutno savršeno ne da bih nekog zadivila svojom kreativnošću već da bi moje dete bilo prevashodno sretno. Šta ću kad sam slaba na svoju decu, a verovatno iz razloga što sam rano ostala bez majke, pa znam koliko mi je u životu nedostajala pažnja i ljubav koju samo majka može da pruži (očevi žao mi je ali to je zaista istina).

Ova torta je njena omiljena.

Recept:

mera za jednu koru:

6 belanaca
7 kašika šećera
6 kašika mlevenih oraha
2 kašike griza
1 kašika prezli
1/4 praška za pecivo

Ispeći 3 kore, na 200 C oko 20 min.

FIL

18 žumanaca
18 kašika šećera
1 mala šoljica mleka
1 kašika brašna
200 ml. slatke pavlake
375 gr. margarina
4 kašike šećera u prahu

i još
800 gr. očišćenih i oceđenih višanja
1 veća konzerva ananasa - ocediti i iseckati sitno

200 gr. šlaga u prahu ( ili slatka pavlaka)
500 ml. mleka





Priprema:

Kašiku brašna razmutiti u manjoj šoljici (za kafu) mleka.
18 žumanaca umutiti sa 18 kašika šećera, dodati razmućeno brašno i kuvati na pari ( za nove kulinare to znači od trenutka ključanja, mutiti neprestano 15 min. ili dok ne ostanu tragovi od varjače po dnu šerpe).
Skloniti, ohladiti.
Margarin umutiti penasto sa šećerom u prahu pa dodati u ohlađeni fil.
Umutiti slatku pavlaku pa takođe dodati u fil.
Ja sam višnje ostavila sirove samo sam ih pustila da se dobro ocede.

Ređati: kora - malo fila - oceđene višnje - malo fila preko njih - kora - malo fila - iseckan ananas- malo fila - kora - malo fila - kombinacija višanja i ananasa - ostatak fila koji možete premazati i sa strana.

Umutiti 200 gr. šlaga sa 500 ml. mleka i obilato namazati sa svih strana. Ukrasiti po želji.