20.05.2010.

Bela rada

Svima dobro poznata torta, vrlo izdašna, lepa i relativno brzo se pravi




Definitivno sam se "ulenjila" što se tiče kuvanja. Sustigao me umor od renoviranja stana, spremanja, a na poslu ludnica ( u neku ruku drago mi je zbog toga jer i to je bolje od onog da nema posla uopšte). Klopa se sprema na brzaka, kuvano da ali sa što kraćim zadržavanjem u kuhinji.  

Ovo torta je iz moje arhive i pravila sam je ranije. Neki je zovu Bela rada neki Margareta. Nije na odmet objaviti recept jer svaki je različit u količini potrebnih namirnica.

Potrebno :
kora
8 komada jaja
8 kašika šećera
1 kašika brašna
8 kašika mlevenih oraha
malo praška za pecivo

Fil  za rolat:
300 gr. ml. oraha
150 ml. mleka
250 gr. putera
250 gr. šećera u prahu

Fil za tortu:
4 žumanca
6 kašika šećera
6 kašika brašna
700 gr. mleka
125 gr. putera
125 gr. prah šećera





Priprema:

Umutiti 8 belanaca sa 8 kašika šećera. Postepeno (ručno) dodati brašno, pp i  orahe. Sipati u pleh od rerne pa ispeći rolat na 200 C oko 20 min. Odmah urolati.


Fil za rolat
Orahe samleti, mleko staviti da provri pa preliti preko oraha. Umutiti i pustiti da se ohladi..Umititi penasto puter i šećer u prahu  pa sjediniti sa orasima. Namazati rolat, ponovo urolati, staviti u frižider na 1 sat.

Fil za tortu

Od 700ml mleka odvojiti toliko da se lepo može umutiti brašno i žumance. U preostalo mleko staviti šećer pa pustiti da provri. Dodati lagano brašno i žumanca pa skuvati kao svaki puding. Ohladiti.
Penasto umutiti buter i šećer u prahu pa dodati u fil, sve dobro umutiti.

Iz frižidera izvaditi rolat pa iseći na 14 jednakih delova (može i 16). Formirati prvi red u obliku cveta sa 7 parčadi rolata. Odozgo namazati žutim filom, pa ponovo red rolata. Šupljine i stranice torte dobro namazati filom i staviti u frižider da se stegne.

Umutiti 300 gr. šlaga sa 500 ml. mleka i ukrasiti tortu



12 коментара:

  1. Nikada čula, ni vidjela do sada. Imala sam prijateljicu Radu, ali nije bila bijela, ha, ha! Torta je prekrasno raskošna i ima pravo ime. Zalogaj mora da ima vrijednost tjednog unosa kalorija, ali jednom se živi, zar ne? Prekrasno!

    ОдговориИзбриши
  2. :)) tako nekako, dovoljno je jedno parče, ali kako joj odoleti da ne uzmeš repete. Neki je zovu i Margareta, ali čuj, saznajemo nove stvari iz dana u dan. Hvala na lepom komentaru:)

    ОдговориИзбриши
  3. Moja mama je pravila par puta, ja nisam nikada ali mi se mnogo sviđa na ukus. U tvom izvođenju je prekrasna!

    ОдговориИзбриши
  4. Meni je, vidiš, torta potpuno nepoznata, ali zaista prelijepa. volim vidjeti kada su torte lijepo složene i ukrašene, a sastojci za kreme i biskvit su kvalitetni, pa je vjerujem i ukus torte odličan.

    ОдговориИзбриши
  5. Znači dobro je što sam ga objavila, hvala vam :)

    ОдговориИзбриши
  6. Naravno da je dobro objaviti svaki recept. Ko zna kada će kome dobro doći. I opet skidam kapu svakome ko se imalo potrudi ukrasiti tortu. To se meni nikako ne da:)))

    ОдговориИзбриши
  7. Divna je aleksandra,mene ta torta svi puta odusevi,vidjela sam i drugaciju varijantu,ma sve su dobre...ovu tortu sam zapisala u izbjeglistvu i mislila sam da je nikada necu praviti,ali napravila sam je vec par puta,stvarno je ukusna !!
    Tvoja je dvostruko lijepa !!:)

    ОдговориИзбриши
  8. Hvala Mirjana, a izgleda ovako jer je pravljena za jedan poseban dogadjaj, 18-ti rodjendan moje ćerke :)

    ОдговориИзбриши
  9. Kakva divna torta, baš prekrasno izgleda, a mogu mislit kako je tek ukusna. :)

    ОдговориИзбриши
  10. Da nisam videla u novinama,ne bih ni znala da si to ti... :)

    ОдговориИзбриши