11.03.2010.

Starinska pita

original recept
Čim sam videla ovaj recept delovao mi je interesantno, pa sam prvom prilikom rešila da ga isprobam. Tri nadeva u jednom kolaču su mi delovala primamljujuće, specijalno zbog kombinacije maka, oraha i rogača.
Jedina mana ovom receptu je ta što su mere za fil prikazane u šoljicama a očigledno je da nam nisu bile iste veličine, jer sam imala veelikih problema :). Sve u svemu stekla sam jedno novo iskustvo u pravljenju kolača, ali za sledeći put ići ću onom standardnom metodom, popariti mlekom mak, orahe i rogač.Uredno sam pratila recept, (obično to radim samo prvi put) testo je ispalo ok, ali testo sam shodno veličini  mog pleha mogla podeliti na pet a ne na šest delova, koliko stoji u original receptu. Ali to i nije bilo tako bitno. Bitan je bio fil.  Šoljice koje su koriščene u original receptu su verovatno one male, nekadašnje, dok ove veće nisu preuzele primat. Ono jedno jaje koje se stavi u svaki fil nije bilo dovoljno da se fil lepo umeša.


.


Morala sam se snalaziti, šteta bi bila da mi propadne sav materijal a i utrošeno vreme i trud. Jaja više nisam imala tako da sam u mak stavila 2 kašike džema od šljiva, orasi su se lepo pomešali, a rogač sam stavila pola mere i dodala mu seckane orahe. Dakle, ređala sam ovako jer sam imala pet kora:
testo, fil od maka i džema,
testo, fil od oraha,
testo, suve grožđe,
testo, pekmez od šljiva, stavila preko mešavinu od 1 šoljice rogača + 1 jaje, preko toga 100 gr. seckanih oraha, i konačno
testo  premazano umućenim jajetom.                                          

Original recept:

Sastojci:

Za testo:

1,5 kocka svežeg kvasca

3,6 dcl mleka

500 g pšeničnog brašna

50 g šećera

1 jaje

2 žumanca

30 g soli

100 g maslaca

Za prvi nadev:

2 šoljice mlevenog maka

½ šoljice šećera

1 jaje

Za drugi nadev:

2 šoljice mlevenih oraha

½ šoljice šećera

1 jaje

Za treći nadev:

200 g grožđica potopljenih  u rumu

Za četvrti nadev:

2 šoljice mlevenog rogača

½ šoljice šećera

1 jaje

Za peti nadev:

pekmez od šipka

1 jaje za premaz