14.03.2010.

Florentinci

Ovi keksići su bila ljubav na prvi pogled. Preuzeto sa sajta dessert.net.au




Ukusom vrlo podsećaju na našu bonžitu.

Pravila sam duplu meru i sa suvim voćem po mom izboru.

Recept::

250 gr  čokolade za kuvanje 70-75% kakao
50 gr butera
150 gr smeđeg šećera (može i manje)
20 gr brašna
130 ml  slatke pavlake
80 gr badema u listićima
100 gr seckanih oraha
100 gr. brusnica
25 gr papaje





Priprema:

Staviti buter i šećer na blagu vatru da se otopi. U slatku pavlaku umešati brašno, pa kada se buter i šećer otope, skloniti sa vatre, pa polako dodati pavlaku, lagano izmešati pa vratiti na šporet i kuvati dok ne postane glatka masa (oko 2-3 min).

Dodati sve suve sastojke sem čokolade i ostaviti da se prohladi. U pleh staviti masan papir, namazati ga u tankom sloju buterom, posuti brašnom (višak odstraniti). Kašičicom vaditi keksiće i stavljati u pleh, praviti razmak od 3 cm (tokom pečenja se rasplinu ali neka vas to ne plaši). Kašikom blago spljoskati svaki keks da bude tanje.
Peći u rerni na 180 C oko 15 min. dok ne dobiju lepu boju. Tokom pečenja keks će se rasplinuti (u jednom trenutku sam pomislila da će ovo biti promašaj godine i da ću ga iz pleha pravo ubaciti u kantu ali... :)).
Izvaditi iz rerne i ostaviti da se proohlade, biće mekani ali ne brinite stvrdnuće se . Staviti ih na rešetku






Čokoladu otopiti na pari pa premazati svaki keksić i ostaviti da se glazura stegne





divno