29.12.2009.

Milenina salata od pečuraka i semenki


Salata interesantnog spoja pečuraka i semenki, isprobajte, oduševićete se :)






Potrebno:

1/2 kg pečurki
500 gr. kisele pavlake
100 gr. pečenog kikirikija bez ljuske
100 gr. pečenih semenki bundeve
100 gr pečenog oljuštenog suncokreta
100 gr pečenog susama
150 gr šunke
200 gr. majoneza




Priprema:

Pečurke iseckati ili izrendati na delu predvidjenom za kupus, staviti u teflonski tiganj i kratko prodinstati dok voda koju tom prilikom puste ne ispari. Skloniti sa vatre, ohladiti.

Šunku iseckati, dodati kiselu pavlaku, majonez, semenke (ostaviti malo za ukrašavanje) i na kraju pečurke. Odozgo premazati u tankom sloju majonezom ili kiselom pavlakom pa posuti mešavinom semenki.












27.12.2009.

Piletina na kineski način







Obožavam brzinska  a dobra kuvana jela. Ovaj recept je sigurno mnogima poznat ali nije na odmet da se predstavi još jedanput

Potrebno je :

2 glavice luka

1 belina

Mešano povrće / balkanska mešavina (paprika, šargarepa, kukuruz, grašak)

1 šolja pirinča

100 gr. pečenog kikirikija

3 kašike soja sosa

1 kašika kečapa ( ne mora)

100 gr. sekanog sirovog kupusa (ja ga nisam stavila)


Priprema:

Staviti šolju pirinča, 2 šolje vode, kašiku vegete i kašiku ulja da se kuva.

Za to vreme, prodinstati kratko luk na vrelom ulju, dodati piletinu pa i nju kratko propržiti. Staviti smrznutu mešavinu povrća, vatru smanjiti na najmanje, poklopiti i kuvati dok grašak ne omekne.

Kuvani pirinač blago izmešati sa kikirikijem i  ostaviti poklopljeno 10-ak minuta.

Kad je povrće gotovo, izmešati ga sa pirinčom, dodati 3 kašike soja sosa, bibera i ko voli kašiku kečapa.





25.12.2009.

Cvetići




Potrebno je:

100 gr. margarina
100 gr. biljnog kačkavalja
1 prašak za pecivo
1 mala šoljica mleka
2 jaja
200 gr. sira (ne mora)
50 gr. lanenog semena
50 gr. susamovog semena
50 gr. oraha
50 gr. lešnika

Seme, orahe i lešnike samleti, dodati razmekšali margarin i sve ostale sastojke, pa zamesiti testo sa onoliko brašna da se zamesi glatko testo. Ostaviti preko noći u frižider, umotano u  foliju.

Ja sam na cvetiće stavljala slani preliv za perece od soli, vode i malo brašna.

Vaditi modlicom i praviti oblike po želji

















23.12.2009.

Pohovane paprike sa sirom


Lepo predjelo, moze posluziti kao zamena za meso uz na primer grašak, pire itd.




Potrebno:

8 očišćenih pečenih mesnatih crvenih paprika

300 gr mladog sira ili npr. fetae

2komada jaja

brašno

prezle, susam






Očiščenu papriku posoliti. Sir iseči na kriške i u svaku papriku staviti po jedno parče. Umutiti dva belanca sa malo soli pa dodati 2 zumanca (tako je smesa penastija).  Zagrejati ulje, smanjiti na 2. Papriku uvaljati u  brašno, pa u jaje i potom u prezle u koje ste dodali susam. Prziti dok lepo ne porumene sa obe strane. Staviti na ubrus da se ocede od viska masnoće.


21.12.2009.

Krempita od keksa

Divna




Potrebno:

400 gr. petite beurre keksa

Krem:

1litar mleka
4 zumanca
8 kašika šećera
1 vanilin šećer
3 kašike griza
3 kašike brašna

Šam:

4 belanca
8 kašika šećera
prstohvat soli

Original recept za ovu krempitu ide bez karamela preko.

Za karamel dekoraciju:

200 gr. šećera
1 limun




Priprema:
Od litre mleka odvojiti toliko da se moze razmutiti griz, brašno i zumanca u lepu glatku masu kao za puding. Ostatak mleka staviti sa šećerom da provri, skloniti sa vatre pa mu polako dodati razmućen griz. Smanjiti vatru i kuvati 10 min.

Petit beure keks umakati u mleko i redjati u manji kalup. Preliti sa 2/3 vrućeg fila  pa ponovo poredjati red natopljenog keksa. Zavrsiti sa filom. Pustiti da se ohladi.

Šam:

Umutiti 4 belanca sa prstohvatom soli postepeno dodavajući šečer. Premazati preko ohladjenog kolača. Ukoliko se plasite zivih jaja, umutite 4 belanca sa 4 kašike šećera a ostatak prelite sa tek toliko vode da šećer ogrezne i stavite da ključa 5 min na 2. Vruć šećer postepeno dodavati u umućena belanca sve vreme muteći mikserom dok se belanca ne prohlade..Premazati preko krempite i ponovo staviti na hladjenje.Iseći na kocke

Karamel je zapravo dekoracija i pravite jega pre nego što ćete upotrebiti kolač.

U šerpici otopiti šećer sa 1 kašikom limunovog soka sve dok šečer ne dobije lepu ćilibar boju, pa uz pomoć kašičice praviti šare po isečenim komadima krempite.

S obzirom da sam još uvek nestručna u ovim akrobacijama sa šećerom nadam se da će neko to uraditi malo lepše ;)






07.12.2009.

Brza piletina




S obzirom na vreme u kome živimo i koliko je važno, barem meni, provesti više vremena uz porodicu ili neku dobru knjigu ili šetnju, ovaj recept prosto dođe kao otkrovenje. Odlično jelo s obzirom koliko je malo vremena potrebno za njegovo spremanje a toliko dobijenih pohvala kao da ste proveli celo pre podne za šporetom.

Potrebno:

belo meso (jedan veći komad)
2 kesice pileće krem supe
1 kisela pavlaka
1/2 dcl. belog vina (ne mora)
pirinač kao prilog

Supu iz kesice sipati u tanjir. Belo meso iseći na filete ili kao ja na štapiće pa uvaljati u prah (supu), kratko propržiti na ulju dok ne dobije lepu boju. Pečeno meso izvaditi i ostaviti sa strane. Ako je ostalo onog praha u tanjiru dodati toliko vode da se može lepo razmutiti (oko 2 dcl). Sipati tečnost u tiganj gde smo pekli meso i pustiti da provri. Biće gusto, pa dodati onoliko vode koliko vama odgovara (neko voli gušće neko ređe). Skloniti sa vatre i dodati vino i pavlaku. Meso vratiti u tiganj i pustiti da ponovo provri. Skloniti sa vatre.

 Ja lično volim da dodam kuvanu testeninu kao prilog, ali većinskim glasanjem uvek izgubim u korist pirinča ili pire krompira.


Prijatno!


    



06.12.2009.

Pita sa makom




Mak, obožavam ga još od detinjstva. Moja strina koja stanuje u istom dvorištu volela je često da pravi štrudlu, i svaki put nacrtala bih se kod nje dok je pravi i pomno upijala svaki njen pokret  diveći se njenom umeću da od tako reči ničega napravi čudo. Ili se to meni tada tako činilo.

Ovo je neka čudna pita ali ko god da ju je izmislio hvala mu, divna je i  sočna  kao baklava

Potrebno:

1/2 kg kora za pitu
5 komada jaja
2 čaše (od kiselog mleka) šećera
1 čaša ulja
1 kisela pavlaka
1 prašak za pecivo
300 gr. mlevenog maka

preliv:

2 čaše šećera
2 čaše vode

Priprema:
Da krenemo prvo od pripreme  preliva jer taman će se ohladiti dok se pita peče.
Vodu i šećer staviti da provri i pustiti 5 min. da vri. Isključiti plotnu ali ne sklanjati šerpu dokle god vri. Ohladiti
Umutiti 5 žumanaca sa 2 čaše šećera.  Posebno umutiti belanca pa dodati umućenim žumancima. Dodati 1 čašu ulja, 1 čašu kisele pavlake, 1 kesicu praška za pecivo i na kraju mak.
Uzimati po tri kore, svaku poprskati mešavinom vode i ulja pa staviti mak. Ne pritiskajući blago urolati i odložiti u blago pouljen pleh. Iskoristiti sve kore, pouljiti odozgo,  pa staviti u rernu na 200C da se peče dok ne dobije lepu boju.
Kad je gotova pustiti je par minuta da "stane", pa iseći na odgovarajuće komade. Preliti prelivom (vruće-hladno).

03.12.2009.

Liker od crnog vina


Dolazi vreme praznika pa evo da podelim sa vama jedan lep recept.

1 l crnog vina
1 kg šećera
4 kesice vanilin šećera
3 dcl ruma
1/2 limuna

Priprema

U šerpu sipati vino i šećer,vanilin šećer, promešati i ostaviti preko noći da “odleži”. Sutradan ponovo promešati i staviti na šporet da se kuva. Kada provri isključiti plotnu i kuvati oko 5 min. Dodati pola limuna isečenog na kolutove i ostaviti da se ohladi. U ohlađeno vino dodati 3 dcl ruma, promešati, limun izvaditi pa sipati u flaše. ODLOŽITI na prikaladno mesto do upotrebe.

Posluživanje
obratiti pažnju: NE PRETERIVATI, deluje pitko… mene je oborilo s nogu:)))