26.10.2009.

Ljubavni seven days





Sastojci za 12 osoba:

kora

300 gr. pečenih lešnika
6 belanaca
6 kašika šečera
4 kašike džema od kajsije (stavila od šljiva)
2 kašike brašna
2velike kese seven days od šampanjca i od čokolade

fil

700ml. mleka
6 žumanaca
6 kašika šećera
8 kašika brašna
250 gr. margarin/puter
50 gr. kokosa
2 kesice krem šlaga od vanile

Priprema:

Obložiti odgvarajući pleh folijom ali tako da prelazi stranice pleha, pa posuti po njemu ravnomerno pečeni i iseckani lešnik.
Umutiti 6 belanaca sa 6 kašika šećera u čvrst sneg, pa dodati džem i brašno. Mešati ručno da se sve sjedini . Preliti preko lešnika i ravnomerno razmazati. Peći 20 min. na 200 C.
Koru izvaditi uz pomoć folije i staviti odmah na tacnu ali da lešnik dođe gore.
Mleko staviti sa šećerom da se kuva, ali pre toga odvojiti toliko da se može lepo sjediniti sa brašnom . Dodati žumanca. Kad mleko provri postepeno dodavati ono mleko sa žumancima. Skuvati fil. Pustiti da se ohladi pa dodati margarin. Dobro umutiti.
1/3 fila premazati preko kore.
Uzimati naizmenično jedan crni jedan beli kroasan uvaljati ovlaš u fil sa svih strana pa ređati preko fila na torti tako da formira još jednu koru.
Ostatkom fila premazati tortu, popuniti šupljine između kroasana i lepo izravnati. Preko fila posuti kokos i staviti šlag.(kokos se može staviti i u šlag)

inspiraciju dobila
ovde


Slana torta od spanaca

spanać

Sastojci:

1 1/2 kg spanaća
6 kašika kisele pavlake
3 tvrdo kuvana jaja
150 gr. sira bilo kakav može feta ili kačkavalj
so, biber


Priprema
Spanać očistiti i skuvati, dodati mu na vrh noža sode bikarbone da ostane zelen. Dobro ocedititi i samleti u blenderu.
Napraviti zapršku sa malo ulja i 1 kašikom brašna. Dodati samleveni spanać, posoliti, pobiberiti i dodati 6 kašika kisele pavlake. Sipati u odgovarajuću posudu. Preko spanaća staviti polovine kuvanih jaja i obilno posuti nastruganim sirom, Zapeći u rerni 15 min, na 200 C.

Jesenja musaka





Sastojci za 4 osobe:

7 šilja paprika, mogu i crvene
1 veći patlidžan
1 veća tikvica
3 glavice crnog luka
1 paradajz
3 krompira
veza peršuna
so, biber
2 jaja za tikvice
3 jaja za preliv






Priprema:

Papriku i patlidžan oprati, obrisati, pa staviti u rernu da se ispeče. Prohladiti, očistiti. Papriku iseći na rezanca a patlidžan na sitne kockice, posoliti. Luk iseckati na rebarca i propržiti kratko 5 min. na malo ulja, posoliti.
Krompir oljuštiti i sipati u ključalu posoljenu vodu na 10 min. Procediti.
Tikvicu prepoloviti i iseći na tanke kriške, posoliti i ostaviti da puste vodu. Oceđene uvaljati u brašno pa u jaje i ređati prvi red u odgovarajućoj i malo pouljenoj posudi. Ređati zatim red paprika, pa red krompira, red 1/2 luka, red plavog patlidžana, red sekanog peršuna, red tikvica, red paprika, red luka. Završiti sa paradajzom i tikvicom kao na slici.
umutiti 3 komada jaja i preliti musaku. Posuti peršunom.
Zapeći kratko u rerni na 200 C.






Lazanja od palačinki




Sastojci:

15 palačinki
4 kesice kečapa od pizze
300 gr šunke
300 gr pečurki
300 gr kačkavalja
origano

 


Svaku ispečenu palačinku namazati u tankom sloju kečapom, široko zaviti i ređati u sud namazan margarinom. Preko palačinki istresti manju kesicu kečapa, razmazati, zatim 1/3 kačkavalja izrendanog, šunku iseckanu, 1/3 narendanih pečurki, ponovo red palačinki-kečap-kačkavalj- šunka-pečurke i ređati dok se sve ne utroši. Završiti palačinkama, premazati kečapom i posuti rendanim kačkavaljem. Iseći “tortu” na komade (kao pitu pred pečenje) i poprskati sa 3 kašike vode. Zapeći u rerni na 220C oko 20 min.

Može se jesti i toplo i hladno ako ostane za sutradan


nagradjen recept u Blic ženi / pica, palačinka pekač. Hvala od srca!

Torta za 15 minuta



Sastojci:

za manju tortu i jedan red rolata

1 pakovanje 7 days rolata sa čokoladom
1 kesica gotovog krema za torte dr.Oetker
2 kesice krem šlaga od čokolade
125 gr margarina.

Rolat iseći na kriške i poređati na tacnu. Krem umutiti prema uputstvu sa kesice i dodati 125 gr. umućenog margarina. Premazati preko rolata. Bilo bi dobro staviti još jedan red rolata, pa fil. Ulupati šlag i premazati preko torte.

Nešto nam se jelo slatko, a u kući sam imala ove sastojke. Da bi torta bila bogatija treba staviti još jedan red rolata.

Torta od čajnih kolutića




Sastojci:

800 gr čajnih kolutića
700 gr. mleka
4 kašike brašna
4 kašike griza
8 kašika šećera
4 žumanca
250 gr. margarina
4 banane
10 kom jagoda
10 kom kupina
300ml mleka za keks


Priprema:

Staviti mleko sa šećerom da provri ali odvojiti malo sa strane tek toliko da se lepo sjedini s brašnom, griz brašnom i žumancima. Skuvati fil, kad se ohladi dodati margarin, umutiti penasto.

staviti u odgovarajuću ovalnu činiju (može i četvrtasta), foliju. Banane iseckati na kolutiće. Poređati par kolutića banane na mesta gde će doći keks. Keks umakati u mleko pa poređati preko banana prvi red i okolo sa strane. Staviti polovinu fila, dodati na kolutove iseckane banane, oko ruba seckane jagode iz kompota ili zamrzivača(otopljene i oceđene), ponovo keks pa preostali fil. Završiti kolutićima. U svaku rupicu od kolutića ubaciti kupinu. Ostaviti da se ohladi preko noći.
Sutradan prevrnuti tortu na tacnu i trebalo bi da izgleda kao moja. Po želji ukrasiti šlagom.

ps:
da bi lepše izgledala keks bi trebalo staviti uvek i sa strane, meni je to promaklo, stavila sam samo u prvi red. Belanca se mogu iskoristiti za neki drugi kolač.

Mini mufini sa makom



Stari recept, objavljen još 2009. god. ali sam ga greškom stavila u radnu verziju.





Potrebno za oko 30 korpica:

5 kašika brašna
5 kašika ulja
5 kašika šećera
5 kašika mleka
1 jaje
5 kašika mlevenog maka
100 gr. čokolade za kuvanje za glazuru
1/2 kesice praška za pecivo


glazura:

50 gr čokolade
1 kašika ulja

Priprema:

Sjediniti sve sastojke i sipati u male kalupe za mufine ili kao ja direktno u korpice.



Peći na 180C oko 20 min.

Čokoladu otopiti na pari i na svaki kolačić pažljivo staviti glazuru.





Divni su i sočni.